Jalgrattaliidu president Mati Jostov põhjendas otsust, et Eestis pole tugevaid mägirattureid.

“Olümpiamängudeks saime koha puhtjuhuslikult,” leidis mõni kuu alaliitu juhtinud Eesti Põlevkivi juht Postimehele. “22 tugevama riigi hulka, kes pääsme välja teenisid, me ei mahtunud. Uks Ateenasse avanes alles siis, kui mõned olümpiapileti saanud maad langetasid sirgeseljalise otsuse mitte saata turiste olümpiale!”

Jostov pidas juhatuse otsust pädevaks. “Kogenud treenerid ja jalgrattaspordiga seotud inimesed ütlesid, et meil pole praegu Eestis nii tugevat mägiratturit, kes võiks Ateenas vähemalt 30 parema hulka jõuda,” põhjendas ta. “Seepärast pidasime õigeks panustada väga tugevas koosseisus olümpiale sõitvale maanteekoondisele.”

Otsust toetas Pro klubi esindaja Allar Tõnissaar. Ta ütles, et ei Kukk ega teine kandidaat Raido Kodanipork pole enam noored perspektiivikad sportlased, keda saata olümpiale kogemusi omandama. “Imesid nad Ateenas korda ei saadaks, koju naastes valataks aga mõlemale solki kapaga kaela,” lisas ta.

“See on idiootsus,” leidis Kukk, kellele alaliidu tippspordikomisjon oli kaks päeva varem andnud olümpiale sõiduks rohelise tee. “Rattaliit peaks ala eest võitlema, kuid tegutseb risti vastu ja annab niimoodi hoobi kogu Eesti rattaspordi arengule. Juhatus näitas täna oma täielikku ebakompetentsust.”

Nördinud oli ka Eesti Olümpiakomitee (EOK) saavutusspordi osakonna juht Martti Raju.

“Tegemist on väga absurdse otsusega,” nentis ta. “Paar nädalat tagasi kinnitas rattaliit osalemissoovi mägirattasõidus ja esitas neli kandidaati. Nüüd on EOK täitevkomitee kinnitanud, et üks neist stardib olümpial, ja me jääme selle seisukoha juurde.”

EOK peab Ateena mängude orgkomiteele esitama delegatsiooni nimekirja juba kolmapäeval. Praegu on korraldajatele kirjalikult kinnitatud, et olümpial võistleb üks Eesti mägirattur.

Raju sõnul võib ootamatu loobumine tuua tõsiseid tagajärgi. “Tulevikus võidakse Eestile hakata vaatama kui riigile, kellele pole mõtet üldse midagi anda,” tõdes ta. “Ja mitte üksnes rattaspordis, vaid ka teistel aladel.”

Juba teisipäeva ennelõunal jõudis rattaliitu protestikiri ühelt klubilt. Hilisõhtul kogunesid klubide esindajad kriisikoosolekule, EOK-le koostatud pöördumises paluti saata Eesti mägirattur siiski olümpiale.

Jostov andis teisipäeva õhtul samuti mõista, et juhatus võib otsuse ümber vaadata. “EOK arvamus on väärt, sellega peab arvestama,” ütles ta Postimehele. “Kõik on võimalik, tuleb aru pidada.”

EJL-i juhatuse liige Hardy Rasmann teatas BNS-ile, et juhatuse teisipäevane otsus jätta mägiratta olümpiakoht tühjaks ei tulenenud emotsioonidest, vaid liidu tippspordikomisjoni otsuse ebapiisavast põhjendatusest juhatusele.

Ta lisas, et liidu juhatus volitas just komisjoni valima Ateenasse mineva sportlase ning valiku kriteeriumid olid komisjoni pädevuses.

Rasmann tõdes, et teisipäeva hommikuks oli laekunud protest, mille saatis Kodanipork klubi varasema otsuse peale saata Ateenasse Kukk. Protesti ajendas asjaolu, et Kodanipork oli saavutanud Karksi-Nuias Eesti meistrivõistlustel esikoha.

Rasmann lisas, et komisjoni argumendid Kuke kasuks jäid puudulikuks, seetõttu polnud liidu juhatusel võimalik otsustada ühe või teise sportlase kasuks.

EJL-i juhatuse liige teatas, et komisjon on lubanud saata juhatusele täiendavad argumendid mägiratta olümpiakandidaadi koha täitmisest ning juhatus arutab neid kohe, kui need on saabunud.