Kuigi esmakordselt olid klubid vastamisi juba 1887. aastal, siis alles sajandi algul kiskus asi vihaseks, kui Arsenal kolis — nüüdseks juba oma endisele — kodustaadionile Highburys. Tottenhamile tänaseni koduks olev White Hart Lane jäi vaid nelja miili kaugusele ja fännidevaheline sõda võis alata.

Ajalugu eelistab Arsenali

Arsenal on nii saavutuste osas kui ka omavahelistes mängudes selgelt peal, aga Põhja-Londoni valitseja tiitlit jagatakse kaks korda aastas ning siin ei loe mingid eelmised kohtumised või tabeliseis. Teadmiseks siiski, et tegu on 190. korraga kui tiimid kohtuvad, võite on Arsenalil 80 ja Spursil 61 ning viiki on lepitud 48 korda.

Viimastel aastatel kaldub aga kaalukauss ühe enam Arsenali suunas. 46-st mängust, mis peetud alates Premier League’i asutamisest, vaid 7 korral on Tottenham võitnud. Alles oktoobris 2010 lõppes näiteks Spursi 17-aastane (!) võiduta seeria Arsenali vastu. Ning tegelikult kohtuti juba selgi hooajal, kui Arsenal liigakarika kolmandas ringis võõrsil 2:1 võitis.

Numbrid on küll numbrid, aga tegu on Põhja-Londoni derbyga, mille kohta inglased armastavad öelda, et tegu on kui mündiviskega — iial ei tea, kumb pool peale jääb. Arsenal on hetkel tabeli teine ja seda liider Manchester Cityga võrdsete punktidega ning Tottenham viiendal astmel, kuus punkti maas.

Kane vs. Arsenali auklik kaitse

Koefitsiendid räägivad hetkel samuti selget keelt kodumeeskonna kasuks. Arsenali võit on 1.70, viik 4.15 ja Tottenhami võit 4.85. Viimasest viiest Emirates Stadiumil peetud kohtumisest võitis Arsenal neli — kahel korral koguni häbistavalt 5:2 — ent mullu tehti siin 1:1 viik. See on muide ka ainus viik viimase kümne omavahelise kohtumise jooksul.

Kui numbrite maailm tundub Spursi võimalusi imeväikesteks kahandavat, siis viimased esitused Euroopas räägivad juba hoopis teist juttu. Arsenal oli kolmapäeval Müncheni Bayerni vastu lihtsalt kohutavalt kehv ja Spurs alistas neljapäeval 2:1 Anderlechti.

Lisaks on Harry Kane leidnud väravasoone ja see pole hea uudis ühelegi meeskonnale, aga kindlasti mitte Arsenali vigastustest räsitu koosseisule. Arsene Wenger peab tõsiselt pead murdma, et saada kokku korralik koosseis, sest väljas on Alex Oxlade-Chamberlain, Theo Walcott, Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Danny Welbeck ja Hector Bellerin ning küsimärgi all on ka Laurent Koscielny kaasamängimine.

Harry Kane’i väravalöömisele panustades saaks raha tagasi 2.58-kordselt, Arsenali meestest on väiksema koefitsiendiga Olivier Giroud (2.18) ja Alexis Sanchez (2.38). Kui ajalooliselt lüüakse Põhja-Londonis palju väravaid, siis viimased seitse kohtumist pole üle kolme värava löödud.

Aston Villa uue treeneriga City vastu

Ülejäänud kaks pühapäevast mängu võivad, aga loomulikult ei pruugi olla ühepoolsed. Tabeliliider Manchester City sõidab külla punasele laternale Aston Villale ja võõrsilvõidu koefitsient on 1.45. Kodumeeskonna võit tooks raha tagasi koguni 7,5-kordselt. Villa viimane — ja hooaja ainus — võit pärineb avavoorust ning hetkel on neil seitsme-mänguline kaotusteseeria, mida uus peatreener Remi Garde peab proovima peatada võimsas hoos City vastu.

Liverpooli ja Crystal Palace’it lahutab tabelis vaid üks punkt, ent tundub, et Jürgen Klopp on meeskonna vaikselt mängima saanud.

Nädalavahetusel alistati Chelsea ja neljapäeval saadi esimene võit UEFA Euroopa Liigas. Samas on Palace Liverpoolile alati kõva pähkel olnud ning alles eelmine mäng, mis peeti maikuus just Anfieldil, lõppes külaliste 3:1 võiduga! Pühapäevaks on koefitsiendid järgmised: Liverpooli võit 1.67, viik 3.90, Palace’i võit 5.50.

  • Artiklis kasutatud koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise hetkel.
  • Jalgpalli värsked koefitsiendid leiad Pafi spordiennustuse lehelt.