Tallinna sotsiaal- ja tervisehoiuameti osakonnajuhataja Ene Tomberg ütles ETAle, et see linna algatus on mõeldud kõigi linlaste kaitseks nakkushaiguste eest, selleks, et HI-viirus ei jõuaks prostituutide kaudu tavaliste peredeni.

Vastavalt linnaga sõlmitud lepingule on Lasnamäe tervisekeskusel kasutada prostituutide tervisekontrolliks, nõustamiseks ja raviks 140.000 krooni kuni veebruari lõpuni.

Tomberg ei usu, et inimesed, kes pole prostituudid, läheksid ära kasutama tasuta läbivaatuse võimalust, kui, siis ehk juhul, kui nad kahtlevad, et ehk on HIV-positiivsed. Kui palju on Tallinnas prostituute, ei tea Tombergi sõnul vist keegi.

Lasnamäe tervisekeskuse turundusjuht Karin Pärnpuu rääkis ETAle, et seni on vastuvõtul käinud üks inimene. Pärnpuu hinnangul vajab taolise süsteemi käivitamine aega. Inimesed vajavad harjumist, kuni tekib usaldus, nad tahavad kindlad olla, et anonüümsus on tagatud, selgitas Pärnpuu. Vastuvõtuks tuleb eelnevalt registreeruda.

Raepress on varem ETAle teatanud, et seksuaalteenuse osutajad saavad osaleda tasuta arstlikul läbivaatusel, mis hõlmab endas ka enimlevinud suguhaiguste nagu süüfilis, gonorröa, trihhomonoosi ja HIV laboratoorseid analüüse. Linn tasub ka diagnoosimisele järgneva ravi. Teenuse osutamisel tagatakse anonüümsus, delikaatsed isikuandmed töödeldakse kodeerimise teel.