Ministeerium teatas, et toetab ideed, kirjutas Eesti Päevaleht. Riik toetab praegu kuni 35-aastaseid viljastuda soovivaid naisi, toetusega operatsioon maksab 3000, toetuseta 14 000 krooni.

Eestis on ligi 20 000 paari, kelle ainus võimalus last saada on kehaväline viljastamine, kuid suurel osal neist käib vajaliku summa leidmine üle jõu.

Praegu kaasrahastab haigekassa kunstlikku viljastamist kuni 35-aastastele, andes kuni kolm viljastamisevõimalust inimese kohta.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Sigrid Tappo ütles, et minister on naiskogu kirja kätte saanud ning ministeerium toetab seda. “Toetame ettepanekut, sest meile on oluline kvaliteetne perekond ja riigile on oluline toetada naisi, kes tahavad emaks saada,” lausus Tappo.

Selle aasta veebruaris viljatusravi ümarlauale kogunenud haigekassa, naistearstide ja viljastamisega tegelevate kliinikute esindajad kinnitasid, et vanusepiiri tõstmine on võimalik ning oleks oluline samm sündide arvu suurendamiseks.

Ka rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo ütles pärast ümarlauda, et vanusepiiri tuleks tõsta.

Riigikogulane Reet Roos, Res Publica naiskogu liige, tõdes, et seni on valitsenud arvamus, et kuni 35. eluaastani on parim aega sünnitada ja hiljem on haigusterisk ja raseduse katkemise oht liiga suur.

“Samas aga on meditsiin ja sealhulgas looteuuringute võimalused paranenud ja seega on õige aeg seda piiri veidi nihutada,” ütles ta. “Seda enam, et raha ja suur hulk soovijad on olemas. Kui neljakümneselt perre pesamuna sünnib, siis on see ainult kiiduväärt.”

Pelgulinna sünnitusmaja peaarst Maike Parve ütles, et esmalt on küsimus selles, kui hea on naise tervis. “Viljastamine ja sünnitamine on üks asi, teine on lapse üleskasvatamine. Seda ei saa jätta arsti otsustada. Kui riik on osaline toetaja, siis riik seab ka mingi piiri,” lausus arst.