Läti juhtmängijad Hermans Egleskalns ja Romans Saušs tegid Jelgavas hea mängu, ometi te kaotasite play-off’i avakohtumise 2:3. Miks?

Meie meeskonnas on mõned nõrgad kohad. Esiteks, meie keskblokeerijad on üsna kogenematud. Sisuliselt on kõik kolm esimest korda rahvusmeeskonnas. Üks neist käis küll ka eelmisel aastal universiaadil. Neil on endiselt palju tööd vaja teha.

Teine põhjus oli see, et Eesti tegi meie vastu EM-valiksarja parima mängu. Vaatasin varasemaid mänge. Nad servisid Jelgavas palju paremini kui vaadatud videotes. Lisaks polnud meie palling piisavalt agressiivne, nagu see oli teisel valikturniiril. Kaks mängijat ei olnud ülesannete kõrgusel. Paneme servi agressiivsusele suurt rõhku, sest meil on vaja vastasmeeskond võrgust eemale ajada, et kaitse ja blokiga palle kätte saada.

Muidugi on Eesti koondis palju kogenum. Meil pole sellist mängude kogemust. Nii palju vaatajaid, sellised tingimused – mulle tundus, et nad olid veidi tasakaalust väljas, eriti mängu alguses. Ma vajame selliseid kogemusi. See on meie peaprobleem. Me ei mänginud Euroopa liigat, osaleme üksnes valiksarjades. Arvan, et peame leidma võimaluse teistestki turniiridest osa võtta.

Kas usud, et tänases korduskohtumises on teil lihtsam? Enam pole kaotada midagi ja pingeid peaks olema vähem kui kodumängus.

Ma loodan küll. Mõistagi sõltub palju Eesti meeskonna mängukvaliteedist. Loodan, et oleme rahulikumad. Mängisime Eesti vastu üsna võrdselt, saime enesekindlust, et võime mängida ja võita, see oli kõige olulisem. Kõik otsustatakse siin, Tallinnas.

Pole saladus, et meie liidriks on olnud Robert Täht. Kas sul on plaan, kuidas temaga toime tulla?

Muidugi! Meil oli ka avakohtumise eel plaan, küsimus on selles, kuidas seda täita suutsime. Meil on spetsiaalne plaan tema jaoks olemas, aga jah, üks asi on see paberil välja mõelda, teine asi reaalsuses ellu viia. Eesti võistkond sõltub suuresti temast, muidugi pöörame talle palju tähelepanu.

***

Avamängu 3:2 võitnud Eesti vajab EM-finaalturniirile jõudmiseks täna võitu, 2:3 kaotuse korral peetakse kuldne geim. Läti 3:0 või 3:1 võit viiks 22-aastase pausi järel finaalturniirile lõunanaabrid. Eesti võrkpallurite leerist tuleb üks hea uudis – nurgaründaja Karli Alliku põlveprobleem on niipalju taandunud, et mees on saanud sel nädalal treeningutel hüpata ning osaleb tänases kohtumises ilmselt nurgaründajana. Põhikoosseisus alustavad endiselt igal juhul Täht ja Keith Pupart, kuid nüüd on peatreeneri kaardipakis nende puhkuseandjatena lisaks Rauno Tammele ka Allik.

Mäng algab Tondiraba hallis kell 17, jälgi sündmusi Delfis.