Elame turumajanduses. Neis tingimustes on igati loogiline, et TV3 ja Viasat jäid Rio olümpia nn prioriteetõigusi hankides duellis ERR-iga peale. Loogiline on ka, et erakanal valis kergejõustiku näitamise ainuõiguse.

Aga edasine ei ole loogiline. Edasise kohta võib öelda: pole mõtet kraami kokku osta, kui tead ette, et klient kaotab ja et valmistad talle pettumuse. Igaks juhuks täpsustan: kliendi all pean siinjuures silmas vaatajat, mitte reklaamitellijat.

Tänasest kettaheitevõistlusest ehk Eesti kõigi aegade ühe säravaima atleedi Gerd Kanteri viimasest olümpiastardist TV3/VSB nn unilateraalsignaali ei soetanud. Rahvusvahelise pildiga leppimine tähendas, et jäime mitmetest katsetest ilma või nägime neid suure hilinemisega. ETV viimaste aastate praktika välistas taolise võimaluse.

Õrritav kokkuhoid
Et mitte haukuda tagantjärgi, rääkisin neil teemadel TV3 juhi Priit Leitoga viis kuud tagasi. Ta ütles toona: "Tahame näidata Eesti sportlaste esinemisi võimalikult suures mahus. Hinnaküsimuses peaks meid aitama kuulumine Modern Times Groupi koosseisu: nad on huvitatud teenuse ostmisest ka Norra ja Rootsi."

Elu on näidanud, et: a) TV3/VSB kommenteerivad võistlusi Eestist, mitte kohapealt (see oli varem teada); b)Leito lubas, et selle arvelt läkitatakse Riosse reporter(id), et tuua ülekannete ajal ja ka muul ajal vahetuid muljeid. Mina pole kuulnud-näinud; c) unilateraali ei panustatud.

Saan aru, et Viasat Sport Balticusse kui kanalisse, mis läheb ühtaegu kolme Balti riigi vaatajatele, peab minema sama pilt. Aga TV3 - miks ei saa?

"Eraldi pildikanaline tellimine on väga kallis. Arvestades, et praegu toimuvad hommikused võistluse ja see on ainuke finaal, siis olulised katsed näitame kõik ära. Ükski oluline katse näitamata ei jää," lausus Leito Õhtulehele.

Igatahes: soovitus Leitole&Co-le - kui suurprojekt käib (rahaliselt) üle jõu, tuleb sellest loobuda. Vaataja vilistab muidu lihtsalt välja.

Lisa pärast loo avaldamist:

Esiteks: loomulikult ei näinud me otsepildis Martin Kupperi uskumatut heidet viimases voorus, mis jah kahjuks küll medalit ei toonud...

Teiseks: täiesti naeruväärne on kuulda reporteri röögatust: "Ja nüüd oleme me Gerd Kanteri viimaseks katseks otsepildis!"