Teekond EM-ile: Ungari kuulus F-valikgruppi koos Põhja-Iirimaa, Rumeenia, Soome, Fääri Saarte ja Kreekaga. Selles seltskonnas koguti 10 mänguga 16 punkti, mis viis nad Põhja-Iirimaa ja rumeenlaste järel play-offi. Lähim jälitaja Soome jäi ungarlastest nelja punkti kaugusele.

Play-offis kohtuti Norraga, kes esmalt võõral väljakul debütant Laszlo Kleinheisleri väravast 1:0 alistati. Ka koduplatsil teeniti võit, sedapuhku skooriga 2:1 ja seega võisidki ungarlased üle 30 aasta taas finaalturniirile sõita (viimati osaleti finaalturniiril 1986. aasta MM-il Mehhikos, kus aga Nõukogude Liidu ja Prantsusmaa järel alagruppi pidurduma jäädi - toim.).

Treener: Bernd Storck - 53-aastane sakslane esindas mängijakarjääri jooksul kodumaa klubisid VfL Bochum ja Dortmundi Borussia. Saksamaal alustas ta ka oma juhendajatööd, tegutsedes järjepanu abitreenerina Berliini Herthas, Wolfsburgis ja Borussias.

2008. aastal leidis ta aga tee Kasahstani, kus võttis rahvuskoondise juhendamise üle ei kelleltki muult kui Arno Pijpersilt. 2010. aasta oktoobris sai Storck sealt aga kinga, kuna kasahhid ei olnud EM-valikturniiri esimestes mängudes vastavalt ootustele esinenud. Seejärel ootas sakslast ees Kasahstani U-19, Olympiacose U-21 ja Ungari U-20 meeskondade treenimine.

Storck ja Kleinheisler viimase debüütväravat tähistamas

Ungari noortega suutis ta U-20 MMil pääseda ka 16 parema sekka, kus aga lisaajal hilisemale võitjale Serbiale 1:2 alla jäädi. Noortetiimiga näidatu oli aga piisav selleks, et 2015. aasta juulis pärast senise lootsi Pal Dardai Herthasse lahkumist just Storckile rahvuskoondise ülema ametit pakuti. Sakslane alustas kohe resoluutsete mõõtmetega ning ta vallandas mitmed senised abitreenerid.

Play-offiks valmistudes tõi ta enda kõrvale hoopis endise Saksamaa koondislase Andreas Mölleri, samuti pakkus ta debüüdivõimaluse Laszlo Kleinhesilerile, kes lepingusegaduste tõttu pikalt klubijalgpalli mänginud polnud. Toona 21-aastane Kleinheisler usaldust kohe ka õigustas ja ta lõi 26. minutil Norra võrku ülimalt vajaliku võõrsilvärava. Just säärased konkreetsed käigud ja fakt, et Storck on koondisse edutanud ka mitmeid noori, kellega ta U-20 MMil korraliku tulemuse tegi, ongi põhjused, miks Ungarit tänavusel EMil huvitav jälgida on.

Võtmemängija: Balazs Dzsudzsak - kirjutava meedia õudusunenäoks olev Dzsudzsak on klubikarjääris jõudnud esindada nii PSV Eindhovenit, Mahhatškala Anžid, Moskva Dünamot kui Bursaspori, aga oma lõplikku potentsiaali pole ta regulaarselt suutnud näidatud üheski neis.

Pigem on 29-aastase väleda ja tehnilise ääremängija säravamad esitused jäänud just koondisesärki, kus ta 77 mänguga 18 väravat löönud on.

Dzsudzsak on just Eesti võrku sahistanud
Kuna Dzsudzsakile meeldib äärelt ka tihti kasti sisse murda või teravaid ja ohtlikke tsenderdusi värava alla saata, on mehe arvele kogunenud ka arvukalt väravasööte. Lisades siia mehe tugevad karistuslöögid, ongi Dzsudzsak just see mees, kellelt Ungari peamiselt ründefaasis väravaid ootab.

Jokker: Laszlo Kleinheisler - nagu eelnevalt juba mainitud sai, siis Kleinheisleri näol on tegu selle 22-aastase noormehega, kellele Ungari jalgpalli viimase 30 aasta oluliseimas kohtumises debüütmäng algkoosseisus usaldati ning kes sellele kohe ka 26. minutit väravaga vastas.

Kogu stsenaarium oli seda muinasjutulisem, et suvest saadik oli Kleinheisler külmutatud oma senise koduklubi Videotoni reservi, kuna ta keeldus lepingut pikendamast. Samuti ei soovitud teda müüa Poola kõrgliigasse Wroclawi Slaski ridadesse.

Tänavu jaanuaris Kleinheisler lõpuks surnud ringist siiski pääses ning ta sõlmis 3,5-aastase lepingu Saksamaa Bundesliga klubi Bremeni Werderiga. Seega ongi noor poolkaitsja hetkel kõlavaima koduklubiga Ungari koondislane, kes väga suure tõenäosusega Prantusmaal ka meeskonna algkoosseisu kuulub. Sarnaselt Dzsudzsakile tasub Kleinheisleri jalast oodata kauneid kauglööke.

Varasemad saavutused EM-il: Ungarlaste säravaimad saavutused jäävad kahtlemata eelmisesse sajandisse. Kui MM-il saavutati 1938. ja 1954. aastal hõbe, siis EM-il on neil ette näidata 1964. aasta pronks, kui nelja meeskonna osavõtul esmalt võõrustajariigile Hispaaniale alistuti, kuid seejärel Taani ees viimane medal nopiti.

Teist ja seni viimast korda osaleti Euroopa meistrivõistlustel 1972. aastal, kui samuti nelja tiimi osavõtul seekord viimane koht vastu võeti. Alla jäädi nii Nõukogude Liidule kui korraldajariigile Belgiale.

Tänavu kuulutakse F-alagruppi koos Austria, Islandi ja Portugaliga.

Koht FIFA edetabelis: 18.

Taktika:

Ungari - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Pärast taasiseseisvumist on Eesti Ungariga kohtunud neljal korral. Esmalt 2003. aasta sõpruskohtumises, kui Meelis Rooba 86. minuti värav tõi meie meestele 1:0 võidu. Aasta hiljem võeti Bangkokis King's Cupi raames vastu 0:5 kaotus.

Viimati mindi vastamisi 2014. aasta MM-valikturniiri raames, kus Eesti kahel korral vastase paremust tunnistama pidi. A. Le Coq Arenal kaotati ungarlastele 0:1, võõrsil koguni 1:5.