Oliver Kruuda

Piimatööstusettevõtja Kruuda figureeris äsja ETV saate "Pealtnägija" Panama paberite loos, kus teda süüdistati offshore firmade abil riigi petmises sadade tuhandete eurodega.

Veebruaris jõustus Tallinna ringkonnakohtus otsus, milles nõutakse Kruudalt maksu- ja tolliametile tasumiseks 341 600 eurot, kuna ta kasutas maksudest kõrvale hoidmiseks variisikute abi. Välja nõutud summa on aga kõigest kolmandik maksupettuse tõttu saamata jäänud maksutulust.

Oliver Kruuda on aktiivselt toetanud oma poja Karli rallisõitja karjääri (mis hetkel küll väiksel pausil on), kuid proovinud Kalev Meedia omanikuna kätt ka spordiajakirjanduses, taaselustades ajakirja Sporditähe ilmumise. Kahjuks aga põrus ta selles täiega ja jättis töötajad mitme kuu palgata.

Mihhail Kõlvart

Tallinna abilinnapea panus Eesti võitlusspordi ja eriti taekwondo edendamisse on kindlasti väärtuslik, kuid Keskerakonda kuuluval Kõlvartil on pidevalt ka mõni kohtuasi üleval.

Kaitsepolitsei 2012. aasta aastaraamatus nimetati Kõlvartit Venemaa "mõjuagendiks" ning toodi välja tema sidemed Venemaa suursaatkonna diplomaadi Juri Tsvetkoviga, kes andnud Kõlvartile näpunäited venekeelsete gümnaasiumite koolielu korraldamisel.

KAPO aastaraamatus on pildid, millel Tsvetkov külastab Kõlvarti Pelgulinnas asuvat treeningsaali, kus abilinnapea andis diplomaadile üle paki Eesti riigi ajalooõpikutega. "Ühelegi siinsele Vene diplomaadile ei teeks paha Eesti ajalugu tunda. Seda enam, et Juri Tsvetkov õpib eesti keelt ja on hariduselt ajaloolane," ütles Kõlvart selgituseks.

Kõlvart kaebas KAPO kohtusse, kuid jäi kõigi Eesti kolmes kohtuastmes kaotajaks. Mullu detsembris lubas Kõlvart pöörduda Euroopa Inimõiguste Kohtusse. Lisaks on Kõlvartil jätkunud energiat kaevata kohtusse üks blogija, kuid ka ajaleht Postimees.

2013. aasta septembris sattus taekwondo liidu president avalikult kähmlusse pereisaga, kes temalt restoranis Kamahouse küsis, miks tema poeg jäi ilma lubatud lasteaiakohast.

Mati Alaver

Eesti suusatamise halli kardinali renomee hakkas alla käima seoses Andrus Veerpalu dopinguskandaaliga. Kuigi Veerpalu pesti Rahvusvahelises Spordiarbitraažis (CAS) puhtaks, jääb selgusetuks Alaveri seos nn dopinguarst Vitali Bernatskiga, kes enda sõnul Mati Karlovitši keelatud ainetega varustas.

Spordirahval on siiani eredalt meeles "Aktuaalse Kaamera" uudislõik sellest, kuidas Alaver pealetükkiva ajakirjaniku eest põgeneb ja puiklevaid vastuseid annab. Bernatski lugude seeria eest Bonnieri preemia saanud Kärt Anvelti arvates ei tohiks Alaver enam sportlaste juures viibidagi, kuid mees töötab endiselt treenerina Kasahstani suusaässa Aleksei Poltoranini tiimis ning koostab Eesti suusatajatele treeningkavasid.

Toomas Tõnise

Spordirahva sees kutsutakse Tõniset pilkavalt "tabeli Tomiks", sest läbi tema jagatakse Eesti spordis sponsorrahasid. Tõnise viimaseks skandaaliks jäi Eesti spordiajaloo raamatu saaga, mille eestvedaja ta Spordikoolituse ja -Teabe Sihtasutuse juhatuse esimehena on.

Raamatu esialgne eelarve oli üüratud 150 000 eurot, millest 69 600 eurot oli ette nähtud projektijuht Sven Kolgale. Meedia kriitika survel heideti esialgne kava siiski üle parda, eelarveks jäi 70 000 ning Kolga sai sisuliselt "kinga". 1:0 mõistuse kasuks!

Tagatubades räägitakse, et Tõnise võitles Sõõrumaale välja ühe olümpiavõitja hääle, kes algselt toetast hoopis Jüri Ratast.

Marko Kaljuveer

2014. aasta varakevadel lahkus Kaljuveer ERR-i sporditoimetuse juhi kohalt, kuna ei saanud ERR-i juhatuse esimehe Margus Allikmaa sõnul läbi spordialaliitude esindajatega. Lahkumine pikaagsest ametist oli kärarikas ning tõi kaasa paljude inimeste solvumise. Täna on Kaljuveer Eesti Golfi Liidu president, ajades kitsamalt spordiala asju, mida ta ise harrastab ja armastab. Kas jahtunud suhted teiste spordialaliitudega on vahepeal üles soojendatud või mitte, on teadmata. Kodurahu huvides oleks siiski vajalik, et ta vähemalt ülejäänud 13 täitevkomitee liikmega rahu sõlmiks.

Urmas Paet

Endise välisministri ja praegue europoliitiku Urmas Paeda suust kõlas hiljuti lause, et Eesti jalgpallikoondis ei tohiks osaleda turniiril, kus teeb kaasa Põhja-Korea rahvusmeeskond. "Loen ega usu oma silmi. Mis mängudel Eesti koondis osaleb? Kellega võistleb? Mis aasta on?"

Täpsustavalt lisas Paet, et küsimus on siiski laiem, kui pelgalt mängimine Põhja-Koreaga. "Pigem on arusaamatu Eesti riigi koondise osalemine turniiril, kus vastasteks on Siberi piirkond, Krasnodari piirkond ja eelpool mainitud Põhja-Korea."

Jalgpalliliit vastas Paetile, et Põhja-Koreal on oma koondis väljas isegi olümpiamängudel, kus teoreeriliselt võivad ka Eesti sportlased nendega vastamisi minna. Kas boikoteerida? Jätta rivistusel käsi surumata?

Kes on ülejäänud liikmed?

Karol Kovanen - Europargi juht, kes tegutseb ka mitmetel Sõõrumaale kuuluvatel maa-aladel. Ühtlasi Eesti Ujumisliidu ja Eesti Sulgpalli Liidu president.

Erki Nool - olümpiavõitja ja endine poliitik, kellelt EOK vastaskandidaat Hannes Võrno küsis: "Mees, mida sa kaheksa aastat seal Riigikogus (spordi heaks) teinud oled?"

Reet Hääl - ettevõtja, Eesti Liisinguühingute Liidu tegevdirektor. Pole rahul sellega, et vaesemad pered tema rikkuse arvelt kodus lapsi kasvatavad. "Noored emad! Rikkus ei tule teiste arvel, vaid ikka ise tööd tehes, ennast koolitades ning oma oskuses ja tahtes teha kompromisse pere ja töö vahel," on ta öelnud.

Helir-Valdor Seeder - Riigikogu aseesimees ja endine põllumajandusminister. Muu hulgas olnud ka Hasartmängumaksu nõukogu liige ja aseesimees.

Hanno Pevkur - Eesti siseminister ja Eesti Võrkpalli Liidu president

Kristjan Järvi - dirigent, Neeme Järvi poeg. "Tema teemaks saaks eelkõige spordiga tegelemine kultuuri osana," lubas Sõõrumaa 13. aprilli Kesknädalas.

Riho Terras - Eesti kaitseväe juhataja

Anne Rei - Eesti Jalgpalli Liidu peasekretär