Saksamaa telekanal WDR ja Briti ajaleht Sunday Times paljastasid eelmisel nädalal, et 2001.-2012. aasta kergejõustiku tiitlivõistlustel võetud dopinguproovidest olid koguni 800 ebanormaalsed ja viitasid otseselt dopingu kasutamisele.

IAAFi vastus süüdistustele oli pehmelt öeldes veider. Nimelt teatas kergejõustikuliit, et kavatseb kahtlased dopinguproovid avalikustanud meediaväljaanded kohtusse kaevata, sest nimetatud informatsioon on saadud IAAF-i andmebaasist, mis sisaldab konfidentsiaalseid meditsiinilisi andmeid. IAAFi president Lamine Diack nimetas väiteid, et alaliit ei ole kahtlaseid proove tõsiselt uurinud, naeruväärseks.

2000. aasta Sydney olümpiavõitja Jonathan Edwards ütles Daily Telegraphile, et peab IAAFi sellist käitumist šokeerivaks. "Minu jaoks ei ole põhiküsimus, kes need sportlased olid või kes jäid medalitest ilma. Minu jaoks on küsimuseks, et millega küll ametivõimud tegelevad?" ütles Edwards.

Briti kuulsa kergejõustiklase arvates on IAAFi käitumine väga sarnane Rahvusvahelise Jalgrattaliidu omale, kellel oli võimalus Lance Armstrongi dopingu kasutamisele piir panna, kuid nad ei teinud seda.

"Ma tahaks väga teada, mida IAAF tegi nende kahtlaste dopinguproovidega, mis nüüd on avalikuks tulnud. Kas keegi üldse uuris neid ja milline protsess sellele järgnes?" küsib Edwards.