Korvpalliliit (EKL) peab vajalikuks anda avalikkusele täpsem ülevaade olukorrast ja lepingu sisust Läti Korvpalliliiduga.

Näiteks 20. oktoobril EPLis ilmunud arvamusloost „Korvpall, kus on su sportlik pale?“ jääb mulje, nagu võtnuks Eesti Korvpalliliit sponsorite abil endale 100 000 eurose kohustuse lihtsalt selleks, et saada Riia alagruppi.

EKL peab vajalikuks rõhutada, et me ei ole toonud lätlaste ees mingit ohvrit, vaid sisuliselt võtsime vastu suure kingituse, mida Eesti korvpallisõpradega jagada.

Lätlased kulutavad EM-turniirile kuni neli miljonit eurot, meie garanteerime neile sellest murdosa ehk 100 000 euro ulatuses mängudele müüdavast piletitulust.

Liiati kui vaadata sportlikku printsiipi, siis on Eesti Läti jaoks sobilik variant, sest kehva loosiõnne korral võinuks nad Eestiga samast korvist saada hoopis Venemaa. Parem karta kui kahetseda... Seega – vast oli Lätil Eestit rohkem vaja, mitte vastupidi ning seetõttu ka mõlemat osapoolt rahuldava kokkuleppeni jõudsime.

Ka on meediasse jõudnud väärarusaam nagu oleks EKL garanteerinud Läti poolele igaks mänguks 3500 pileti tulu. Ei, EKL on broneerinud igaks Eesti mänguks 3500 kohta, omamata kohustust selle numbri piletitulu kuidagi garanteerida.

EKL on võtnud endale kohustuse garanteerida Läti Korvpalliliidule 2000 piletit Eesti-Läti ja Eesti-Leedu mängule (kui Leedu loositakse samasse alagruppi) ning ülejäänud Eesti koondise alagrupimängudele tuhat piletit.

Miks veel on Eesti osalemine Riia alagrupis pigem kingitus, mitte kohustus? Loetlegem: need 3500 kohta asuvad peaasjalikult väljaku küljel, mis asub lauasekretariaadi ja mängijate taga; Läti Korvpalliliit paigutab tööpäevadel olevad Eesti mängude algusajad alates 18:00 või 19:00; 50% piletitest on hinnaga 20 eurot, 50% hinnaga 25 eurot. Lisaks töötab LKL koostöös EKLiga välja Eesti fännitsooni Riias.

Kritiseeritud on ka Eesti otsust minna „kokkumänguga“ kaasa ning valida endale teataval määral vastaseid – nii nagu FIBA reegel on võimaldanud. Eesti Korvpalliliit leiab, et mängida saab vastavalt mängureeglitele, sedasama on teinud Soome, Sloveenia ja Türgi – on’s nad meist halvemad/paremad...??

Meediaesindajad nii nagu ka Eesti korvpallisõbrad võiks asjale läheneda siiski terviklikust perspektiivist. Korvpalli tiitlivõistlus Eesti osavõtul tuuakse sisuliselt koduväravasse. Tänu kasvanud meeskondade arvule näeb Riias vähemalt viit Eesti alagrupimängu. Ning ühele väärikale ja edukale põlvkonnale on see küllap viimaseks võimaluseks osaleda suurturniiril.

Kasutagem võimalust ja olgem kohal!