Eelolevat aega võib pidada järjeks neli aastat tagasi toimunud sammudele, mis muutis NBA võimujooni (loe: vormis Miami Heati NBA tiitlipretendendiks ja tõstis New York Knicksi hetkeks tagasi play-offi).

Nüüd ongi oma lepingutest lahti öelnud viimasel neljal aastal finaali jõudnud ning seal kahel korral võitnud Miami Heati kolmik, eesotsas neljakordse liiga väärtuslikuma mängija LeBron Jamesiga, kelle eeskujul otsustasid kaks ülejäänut - Dwyane Wade ja Chris Bosh - samuti lepingutest lahti öelda.

Lisaks on otsustanud tõenäoliselt meeskonda vahetada liiga läbi aegade paremaid viskekahureid Carmelo Anthony ning saadaval on ka lauapallimasin Kevin Love ja liiga ajaloos enim kaugviskeid tabanud Ray Allen.

Miami puhul eeldavad eksperdid, et super-trio jätkab seal ka edaspidi. Lebron James saab suurima võimaliku palga, Bosh ja Wade teevad uued, pikaajalised lepingud, et palgalimiiti mitte lõhki ajada. Seeläbi saab pakkuda uut lepingut ka Ray Allenile ning asuda jahtima näiteks mängujuhti Kyle Lowryt või kogenud ääremängijat Trevor Arizat. Kuid, esialgu on tegemist spekulatsiooniga ning James võib vabalt ka hoopis uue teekonna ette võtta. Või siis eelkäidud teed Clevelandis jätkata.

Carmelo Anthony teeb valiku tõenäoliselt Chicago Bullsi ja Houston Rocketsi vahel. Bullsiga on teda seostatud juba aastaid ning meeskonda, kus juba olemas Joakim Noah, Derrick Rose ning suurepärane treener Tom Thibodeau, sobiks viskekahur suurepäraselt. Rocketsil on olemas James Harden ja Dwight Howard ning Melo lisandumisel asuks läänes võimu haarama uus superkolmik.

Melo kõrval hoiavad nii Chicago kui Houston (ja loomulikult ülejäänud, eriti Los Angeles Lakers, Phoenix Suns ja teised) silma peal Kevin Love'il - viimaste aastate ühel parimal "suurel äärel", kes võimeline tulistama kaugelt ja lähedalt ning rabama iga mängus oleva lauapalli.

Tõenäoliselt oodatakse ära Miami kolmiku, Melo ja Love'i sammud ning seejärel astuvad mängu ülejäänud väärtuslikud mängumehed, nagu Pau Gasol, Greg Monroe, Chandler Parsons, Lance Stephenson, Luol Deng, Eric Bledsoe, Paul Pierce, Marcin Gortat ja mitmed teised.

Mitme mehe puhul on loomulikult võimalik, et jätkatakse sama meeskonna ridades. Kuidas iganes asi kujuneb, järgmisel hooajal saab näha kindlasti mõneti teist nägu NBA-d. Vaid San Antonio Spurs naudib vaatemängu ja väljateenitud puhkust eemalt, et järgmisel hooajal taas õlitatud masinaga vastaste tuju rikkuma hakata.