"Lennujaama uksest välja tulles tabas mind kohe hea emotsioon - meri lähedal nagu mu sünnilinnaski," sõnas eile esmakordselt Tallinna saabunud rumeenlane.

Viimastel kuudel on Cretu, keda on harjutud igal pool hüüdma Gianniks, jälginud Eesti võrkpalli ja võrkpallurite tegemisi hoolega. Paistab, et ülevaade meeskonnast on tõepoolest olemas - näiteks esimest viiulit ilmselt mitte mängima hakkavate Karl Jaani ja Kevin Soo nimed oskab ta hetkegi mõtlemata välja hääldada. Lisaks Soole kuulub esmakordselt kandidaatide hulka ka Denis Losnikov.

Cretu sõnul on senisest kokkupuutest Eesti võrkpalliga ainsaks negatiivseks küljeks mitmete koondislaste vigastused. Nii jäävad mai lõpus toimuvast EM-valikturniirist eemale teiste seas ka Raimo Pajusalu, Edgar Järvekülg ja Hindrek Pulk. Viimati nimetatu olnuks valiksarjaks ilmselt juba mängukõlbulik, ent valik langes finaalseerias säranud Renee Teppanile.

Just noorte arendamist peab Cretu üheks oma tähtsamaks ülesandeks. "Eesti koondises on hetkel käimas põlvkondade vahetus ning seetõttu on oluline aidata noortel koondisesse sisse sulanduda," selgitas ta.

Lõunamaalasele omaselt on Cretu üsna emotsionaalne treener. Kõige enam soovib ta näha, et mängijad annaksid endast 100% nii treeningul kui mängul. "Kui mängija on koondisesse tulnud, siis eeldan, et ta pühendub täielikult oma tegemistele."

Sama kinnitab Kert Toobal, ainus eestlane, kes Cretuga varemgi koos töötanud. "Kurjaks võib ta saada siis, kui mängija endast kõike ei anna. Kui mõni arvab, et ta on hea mugav mees, siis see on kindlasti väär arusaam."

Esimese trenni teeb koondis Cretu juhendamisel homme õhtupoolikul, enne seda on kavas koosolek.

Eesti koondise treeninglaagrisse kutsutud mängijad:
Sidemängijad - Martti Keel (Selver), Andres Toobal (Bigbank), Kert Toobal (TUR)
Nurgaründajad - Martti Juhkami (GER), Kardo Kõresaar (Pärnu), Keith Pupart (FRA), Robert Täht (Bigbank), Karl Jaani (Bigbank)
Diagonaalründajad - Renee Teppan (Bigbank), Oliver Venno (RUS)
Temporündajad - Andri Aganits (GER), Ardo Kreek (FRA), Kevin Soo (Bigbank), Henri Treial (Bigbank)
Liberod - Denis Losnikov (Selver), Rait Rikberg (Bigbank)
Peatreeener: Gheorghe Gretu (ROU/AUT)
Abitreener: Rainer Vassiljev
ÜKE treener: Mirko Fasini (ITA)
Füsioterapeut: Gardo Maruste
Statistik: Alar Rikberg