Jah, ajaliselt on vahe väike. Kuid selle 7-8 sekundi jooksul, mis kulus mul viieteistkümne trepiastme võtmiseks, ootasid paar inimest veel enda järjekorda kitsa eskalaatori ees. Ja nad polnud 89-aastased vanahärrad või – prouad või ühe jalaga. Nad olid pealtnäha keskeas meessoost kodanikud, kes lihtsalt ei viitsinud treppe võtta ja otsustasid ära oodata, millal nad saavad astuda mugavale eskalaatorile.

Ma ei mõista neid hukka, mõnikord pole tõesti sugugi energiat ja treppide kaudu liikumine pole kohustuslik või „rangelt soovitatav“. Kuid milleks eelistada kitsast ja aeglast eskalaatorit linnadžunglis efektiivsele trepile? Samal ajal, kui mina oma 98-kilogrammise kaaluga põletasin umbes 6-7 kalorit, kulutasid need mehed eskalaatoril olles üheainsa kalori.

Tunnistan, see pole suur vahe ja ehk käivad need mehed aktiivselt jõusaalis või toituvad ülitervislikult. Ent teine variant on see, et need mehed ärkavad hommikul, käivad tööl , teevad paar suitsupausi ja söövad lõunat, lähevad pärast autoga tagasi koju ja õhtul puhkavad televiisori või arvuti kõrval. Kõlab küll klišeena, aga kehtib nii mõnegi inimese puhul.

Tihti kurdavad pisut vormist väljas inimesed, et neil pole lihtsalt „aega“ trennitegemiseks. Kuid aega on alati ja trenni saab teha igal sammul, neist üks kõige efektiivsemaid meetodeid linnas seigeldes on treppide võtmine mugavate liftide ja eskalaatorite asemel. Trepid nõuavad võitlemist gravitatsiooniga, haaravad mitmeid lihasgruppe ja põletavad kaloreid kiiresti, pea märkamatult. Kuid mis kõige tähtsam, panevad Sind liikuma, mitte ei jäta sind seisma.

Niisiis, olgu see supermarketi eskalaator või lift, ära jää mugavustsooni ja vali alternatiivne, tervislikum tee. Hea küll, lõpus võib tõesti olla raske ja keha lõõtsutab, kuid võttes treppe kuu aega järjest, ei pane neid enam pärast vaat et tähelegi.

Su keha vajab liikumist, seega kasuta ära ka kõige lihtsamaid lahendusi.