Jaapani peaminister Shinzo Abe saatis Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) signaali, öeldes, et prantslased on oma huumoriga liiale läinud ning soovitas ka saatkonna tasandil asjale ametliku käigu anda.

Ühel karikatuuril on kujutatud nälgivaid sumomaadlejaid Fukushima tuumajaama taustal, ühel neist katastroofi tagajärjel seljale kasvanud kolmas käsi, matši jälgivad maas istudes gaasimaskides tegelased ning esiplaanil tutvustab telereporter (samuti gaasimaskiga) sumo kui uut olümpiaala.

Prantslased on jaapanlasi läbi Fukushima pilanud ka varem. Eelmisel aastal näitas üks telekanal pilti, kus oli kujutatud nende vutikoonidses ühe imetõrje teinud väravavahti Eiji Kawashimat nelja käega, allkirjaks oli pandud "Fukushima efekt". Ka siis tegid jaapanlased sellest skandaali, mis lõppes telejaama vabandamisega.

2011. aastal maavärina tagajärjel purunenud Fukushima tuumajaam asub Tokyost 230 km kaugusel. ROK eelistas laupäeval Buenos Aireses toimunud kongressil Tokyot 2020. aasta olümpialinnana Madridi ja Istanbuli ees.

Vaata skandaalset karikatuuri SIIT!