Triin ja Merike on Tartus juba mitu aastat nõustanud kaalu alandada soovivaid inimesi. Nüüdne projekt on aga iganädalaselt nii sõnas kui pildis leidnud kajastamist blogis aadressil www.paremelu.ee, kust kõik huvilised saavad häid soovitusi ja näpunäiteid. Porgandi-projektis on katsejäneseks Rainer Olgo, kes räägib avameelselt sellest, kuidas näpunäidete järgi elu seadmine õnnestub ja missuguste probleemidega ta maadleb.

“Olen elu jooksul kolm korda võtnud 30 kilo kaalust alla – teismelisena, sõjaväes ja Kaalujälgijates, aga kõik on tulnud tagasi,” ütleb mees. “Alati on algus olnud lihtne ja arvan, et võiksin ka praegu puhtalt tahtejõuga ülekilod alla võtta, aga need tuleksid pärast tagasi. Minu eesmärk on saavutada elustiil, mille puhul alla võetud kilod ei tuleks tagasi.”

Muutus kahe kõrva vahel

Kui tavaliselt võtavad inimesed aasta jooksul juurde paar kilo, siis Rainer peab ennast toidusõltlaseks ja on aastaga juurde võtnud ka 50 kg.

Varem palju dieete pidanud ja ka Kaalujälgijates käinud Merike Küti sõnul on dieetide häda see, et neid järgides panevad inimesed ennast justkui raamidesse ja ootavad piirava dieedi lõppu pikisilmi. Pärast seda pöördutakse aga endise elustiili juurde tagasi ja siis tulevad tagasi ka kaotatud kilod. “Dieeti peetakse tahtejõuga, aga meie soovitame muuta elustiili, ja seda just tahtega, kuna muutus toimub eelkõige kahe kõrva vahel,” räägib ta kinnitades, et kõik on kinni mõtlemises ning toit ja kehakaal pole omavahel seotud.

“Peaksime mõtlema, mis on see, mis meid sööma ajab,” selgitab Kütt. Pinged, stressifaktorid, suhted – kõik see võib söömist mõjutada, kuna probleemide lahendamise asemel kiputakse neid toiduga kinni toppima ehk üle sööma. Selle tõttu tõuseb kaal ja tervis hakkab käest ära minema, mis on jälle uus probleem ning nii ollakse justkui suletud ringis.

Triin ja Merike väidavad, et kaalust saab alla võtta ka ilma meeletult trenni tegemata või dieeti pidamata. Raineri silmapaistvad tulemused võiksid innustada selleks teisigi.

Teadlikud valikud

Rainer Olgo ütleb, et kaalus eelmisel aastal 155 kg. Praeguseks on ta 25 kg kergem – kaal hakkas langema pärast Merikese juures koolitusel käimist. Alates veebruarist, kui alustati porgandi-programmiga, on kadunud 10 kg.

“Olen selle 10 kilo kaotanud ilma dieeti pidamata,” väidab mees. “Käin jalutamas, see töötab kaasa, andes positiivset energiat ja vaimset tasakaalu.”

Iga nädal annab Triin Rainerile ühe soovituse toitumise vallas ja Merike õpetab seda rakendama. Senistest kõige raskemaks peab mees kohvijoomise vähendamist ühe tassini päevas, kuna varem kaanis ta seda meeletus koguses. Nüüd aga naudib oma ainukest tassitäit senisest rohkem.

Oluline ongi teha teadlikke valikuid, mitte justkui autopiloodil olles endale teleka ees toitu sisse kühveldada. Pealegi on söömisele keskendudes nauding toidust suurem.

Triin Muiste sõnul on inimesed erinevad ja seetõttu ei toimi ka ühesugused toitumiskavad, kuid põhilised alustalad on samad. Merike lisab, et esmane on teha valik – kas jätkata senises vaimus või midagi muuta. Muutmise otsus peab tulema inimese enda seest ja sellest lähtub kõik järgnev.

“Kõigepealt tuleks iseendaga sõbraks saada ja leppida sellega, et praegu olen selline ja siit saab edasi minna,” soovitab ta. “Sisemise harmoonia leidmise järel hakkavad inimesed justkui iseenesest muutuma.”

Lisaks tuleb õppida kuulama oma keha, nagu seda teevad väikesed lapsed.

Triin Muiste soovitab süüa regulaarselt ehk hommikul, lõuna ajal ja õhtul ning võtta vahepeal kaks vahepala. “Seeläbi lähevad portsjonid väiksemaks ja regulaarsus aitab langetada ka veresuhkrut. Ei tasu karta, et kui söön mitu korda päevas, hakkab kehakaal hoopis tõusma,” selgitab ta. Esimesel nädalal võib isegi väike tõus olla, kuna keha pole harjunud, kuid paari nädala pärast hakkab kaal langema.

Koostöö iseendaga

Rainer Olgo tunnistab, et tema ei söönud varem päeval, kuid õhtul vohmis sisse tohutu koguse. Nüüd sööb ta korralikult hommikul ja ka lõuna ajal, kõht ei ole enam nii tühi ja korraga söödud kogused on vähenenud. Lisaks sööb ta enamikul päevadel ka teadlikult puu- ning köögivilja.

“On ka halvemaid päevi, kui söön nagu vanasti – nii palju, et hakkab paha,” tunnistab mees, väites, et ta ei ole veel saavutanud soovitud elustiili, kuid püüab tasapisi sinnapoole. “Vahepeal topin ikka oma tekkinud probleeme toiduga kinni, aga enamik päevi suudan seda vältida.”

Kui Raineri sõnul peab dieeti pidades iseendaga võitlema, siis porgandi-projekti puhul on erinevus see, et ta ei suru endale midagi jõuga peale, vaid katsub iseendaga kokkuleppele saada ja koostööd teha.



TASUB TEADA

Merikese ja Triinu viis soovitust

1. Õpi kuulama oma keha (tunneta, millal kõht on tühi ja mis toitu
ta vajab).

2. Söö siis, kui kõht on tühi (jälgides oma keha signaale).

3. Söö seda, mida soovid – kuula oma keha (kui pidevalt näksida,
siis pole kõht tühi ja raske on oma keha kuulata).

4. Tea, mida sa sööd, naudi aeglaselt ja ole söömise ajal kohal (mitte samal ajal telekat vaadates või ajalehte lugedes).

5. Lõpeta söömine, kui kõht on täis ja tähelepanu läheb söögist eemale (tühja taldriku klubist tuleb välja astuda).