Veebruaris 2001 viibisin Soomes Lahtis pressikonverentsil, kus avalikustati Jari Isometsä positiivne dopinguproov – mornile suusatajale oli kümnete mikrofonidega palistatud laua taga toeks pisarates abikaasa, ja Isometsä vandus, nutt kurgus, et ta pole kunagi teadlikult keelatud aineid tarvitanud. Aga mitte see pole praegu oluline.

Mul ei lähe eales meelest, kuidas seda pressikonverentsi korraldati. Isometsä ja tema naise selja taha seinale oli tõmmatud hiigelsuur must lina, millega olid kinni kaetud kõik Lahti MM-i sponsorite ja Soome suusaliidu toetajate logod. Isometsä ja tema naine kandsid seejuures tumedais toonides rõivaid. Ma viibinuks justkui matustel.

Isometsä, kes teenis Lahti MM-i päevil koos viie koondisekaaslasega kaheaastase võistluskeelu, ei tõmmanud dopingu pruukimise eest karistust kandes kordagi selga Soome koondise vormi, kui käis kusagil avalikus kohas suusatamas või niisama aega veetmas. Koondise dressi tohtis ta taas kanda alles 2003. aasta märtsis, kui oli võistluskeelust vabanenud, uuesti koondisega ühinenud ja startis MK-sarjas. Samamoodi on Soomes suhtutud teistessegi dopinguküttide püünistesse kinni jäänud suusatajaisse, näiteks hilisemasse maailma parimasse naissuusatajasse Virpi Kuituneni.

Eestis mõistetakse selliseid asju teisiti. Andrus Veerpalu, kellele rahvusvaheline suusaliit FIS on määranud dopingukontrollis põrumise eest kolmeaastase võistluskeelu, suusatas Otepää MK-etapi eel ja ajal Tehvandi staadionil ning raskel rajal Eesti koondise sinimustvalges kombinesoonis, millel ilutsesid suusaliidu toetajate logod. Lisaks kandis Veerpalu suusaliidu ühe suursponsori Saku õlletehase logoga mütsi, nähes välja nagu täieõiguslik Eesti koondise liige. Fotograafid muudkui klõpsisid temast pilte – Eesti koondislastel suuski proovida aidanud Veerpalu oli reklaamtulbana eeskujulikult ülesande täitnud.

Mul tekkis küsimus, kas Eesti suusaliit ja suusaliitu toetavad ettevõtted tahavad end tõesti reklaamida sportlase abiga, kes on dopingutarvitamisega vahele jäänud. Enne, kuni spordikohus pole otsust langetanud, ei vabasta Veerpalu dopingusüüst ükski Facebooki kommuun ega ka muud ammustest ülevatest emotsioonidest kantud argumendid!

Koondise rõivad üleliigsed

Kunagi käis poleemika, et kas 2009. aasta lõpus dopinguga tarvitamisega vahele jäänud kulturisti Argo Aderi kasutamine reklaamis oli eetiline. Ühest seisukohta ei tekkinudki ja arutelu vaibus. Ka nüüd koondise rõivais Veerpalu vaadates tundub, et Eestis ei saada ikka veel aru, mida tähendab doping ja keelatud ainete kasutamisega vahelejäämine.

Jah, Veerpalu klassikasamm püsib ikka veel ilus ja uhke ning ülikogenud sportlasena oskab ta praegustele koondislastele anda suusavalikul hädavajalikku nõu. Tema arvamust peakski rohkem kuulama ja ära kasutama kui seni, sest pärast Eesti koondise hooldetiimi kauaaegse raskekahurväe pagemist Venemaa lipu alla napib suusaliidul sellist oskusteavet. Aga suusaliit ei peaks oma abimeest Veerpalu eksponeerima koondise riietuses. Koondise rõivastus peaks olema piisavalt püha ja kuuluma vaid puhastele sportlastele. Mitte meie usu, vaid kõigi reeglite järgi puhtastele sportlastele.

Margus Hernits (Eesti suusaliidu peasekretär): Koondise dress võis tekitada küsimusi

See, et Andrus Veerpalu käis Otepää MK-etapil Eesti koondisele abiks, oli kindlasti õigustatud ja väga vajalik. Sponsorilogodega koondise rõivaste kandmisega on natukene teine asi… Ühelt poolt tekib küsimus, mida need ettevõtted, kelle logod koondise riietel paiknevad, sellest arvavad ning kuidas nad on Veerpalu juhtumi suhtes häälestatud.

Kindlasti pole see juhtum mustvalge ja seetõttu pole ka Veerpalu koondise dressi kandmise küsimus mustvalge. Ma isiklikult polnud teadlik, et Veerpalu tuleb koondisele appi. Suusaliidus tegelevad eri aladega eri inimesed, lisaks olid alaliidu inimesed rakkes Otepää MK-etapi korraldamisega. Kindlasti poleks ma suusakoondisele öelnud, et ärge võtke Veerpalu endale appi!

Kui Veerpalu oli MK-etapile kohale tulnud, siis ilmselt keegi ei mõelnudki sellele, mis on sobilik, kui ta koondise riided selga pani. Nõustun, et koondise dressi kandmine võis tekitada küsimusi, aga tuleb arvestada, et Eesti suusaliidul pole ju dopingujuhtumitega ka sellist kogemust nagu näiteks soomlastel. Soomlased oskavad seetõttu kindlasti paremini selliste asjade peale tulla, milline riietus dopingukaristust kandvale sportlasele selga anda.