Saarepuu heitles ligi 20 000 vaataja ees peetud maailmakarikasarja etapil pääsu eest poolfinaali kümne parema hulka, kuid taandus siiski oma veerandfinaalis norralase Ole Vigen Hattestadi ja venelase Mihhail Devjatjarovi järel kolmandaks.

“Alati tahaksid paremat, aga kui oma võimalusi reaalselt hinnata, siis olen väga rahul,” lausus vabatehnikasõidus 16. kohaga Eesti sprinterite MK-sarja punktiarve avanud Saarepuu.

Kordaläinuks saab pidada ka viimasena 30 parema hulka jõudnud Timo Simonlatseri 25. kohta. “Miinimumülesande täitsin, punktid on käes, ometi võinuks natuke paremini minna,” ütles ta.

Norralaste siseasjaks kujunenud finaalis vapustas võimsa lõpuspurdiga nimekamaid rivaale Simonlatseri eakaaslane, 21-aastane Anders Glørsen, kes osales sprindi MK-etapil esmakordselt. Järgnesid Hattestad, Øystein Pettersen ja laupäeval 30 km ühisstardist vabatehnikasõidu võitnud Tor Arne Hetland.

Naistest säras MK-sarja liidriks tõusnud Astrid Jacobsen, kes võitis laupäeval 15 km ühisstardist vabatehnikasõidu ja eile sai sprindis ameeriklanna Kikkan Randalli kannul teise koha. Haigusest kosuv Marit Bjørgen ei osalenud.

Saarepuu sõnul takerdus poolfinaali jõudmine taktikalise valearvestuse taha.

“Jõudu oli, pidanuksin alguses ettepoole rühkima ja tõusul varem ründama,” lausus viimati jaanuaris Otepää MK-etapil veerandfinaali pääsenud võrumaalane.

Eelsõidus näitas kõige kiiremale, Glørsenile ligi viie sekundiga alistunud Saarepuu 26. aega. Ta edestas Simonlatserit 0,36 ja 36. koha saanud Peeter Kümmelit 0,63 sekundiga.

“Seekordne sprinterite etteaste oli enam-vähem,” ütles vastupidavusmeestega Davosis viibinud Eesti koondise peatreener Mati Alaver. “Antilt oodanuks kohta poolfinaalis, ta ei jäänud sealt kaugele. Peetrilt ootasime mõistagi rohkem.”

Kuigi Simonlatser konkureeris veerandfinaalis Norra uue imemehe Glørseniga, juhtis Tartu ülikooli majandustudeng pool võistlusmaad.

“Näitasin ju eelsõidus 30. aega, mul polnud midagi kaotada, kuid tõusul jäi jaksust veidi vajaka,” ütles viiendana lõpetanud Simonlatser. “Mõtlesin, et võtan väikesel laskumisel liidrite tuulde, aga tekkis mõnemeetrine vahe. Ilmselt liikusid rivaalid tihedama sammuga.”

Alaveril on peamurdmist

28. detsembril algab Nove Mestos suusahooaja tähtsündmus Tour de Ski, kuhu pääseb kuus Eesti murdmaameest. Kuni jõuludeni Austrias Ramsaus harjutav Saarepuu ei teadnud, kas ta pääseb valitute hulka.

“MK-sarja punktid on saadud, aga enne tänast etteastet polnud mul Touri meeskonnas kohta,” lausus Saarepuu. “Kui ma seal ei saa startida, jääks järgmise tippvõistluseni pikk paus. Igatahes Ramsaus tahan treeninguid nautida ja võin rahuliku südamega jõuludele vastu minna, sest vähemalt üks võistlus on õnnestunud.”

Tourile on registreeritud kuus eestlast: Jaak Mae, Aivar Rehemaa, Kaspar Kokk, Priit Narusk, Kümmel ja Simonlatser. Kuid Saarepuu sähvatus annab Alaverile peamurdmist.

“Saarepuu kellegi teise asemel meeskonda lülitamine on mitme tundmatuga võrrand,” osutas Alaver hoolealuse tundlikule tervisele ja teistest koondislastest väiksemale võhmatreeningule.

Eesti noored edestasid Soome paremikku

Skandinaavia karikavõistlustel Soomes Vuokattis teenis Piret Pormeister klassikatehnikasprindis neljanda ja Kaili Sirge üheksanda koha. Kõige enam üllatas aga kuni 20-aastaste noormeeste sprindi võitnud Alutaguse suusataja Dmitri Reinmets.

“Vägevalt mõjunud etteaste,” kiitis suusaliidu spordidirektor Raul Olle. “Ta alistas Soome paremiku ülekaalukalt: edestas neid ajasõidus 3,5 sekundiga ja igas voorus mitme meetriga.”

Teise esikoha tõi Eestisse 20-aastaste noormeeste 15 km vabatehnikasõidu parim Eeri Vahtra, kes on endise Eesti koondislase Cristel Vahtra vend.