Prantsusmaal tegutseva antirassistliku ja -semitistliku organisatsiooni LICRA hinnangul oli nende koondis suurepärane näide multikultuursest koondisest.

LICRA on väljaande Valeurs Actuelles teatel Prantsusmaal kõige aktiivsem ja mõjukam antirassistlik ühendus ning neil on väidetavalt õigus kohtusse kaevata kõik, kes tegutsevad nende hinnangul valesti. Nagu MM-i ajal selgus, siis äärmiselt rassistlikult käituvad nad ka ise.

Nimelt teatas LICRA, et kui Prantsusmaa koondis on suurepäraselt multikultuurne, siis finaalis nende vastu mänginud Horvaatia koondis oli nende hinnangul liiga valge.

“See finaal paistab silma nii ajalooliselt kui ka sotsioloogiliselt. Prantsusmaa koondis on multikultuurne ja koosneb erinevate rahvuste esindajatest. Nende vastu finaalis mänginud Horvaatia oli aga dramaatiliselt ühesugune. Ilma igasuguse värvita,“ kirjutati sotsiaalmeedias.

LICRA säärane postitus sai koheselt väga laialdase kriitika osaliseks. Kriitika järel loobuti horvaatide tiimi liiga valgeks sildistamisest ning teatati hoopis, et horvaadid on maffiaga väga lähedastes suhetes.

Säärane kriitika on oma elu edasi elanud ning horvaatide jaoks on see jäänud arusaamatuks, kuna nad saatsid ju väljakule enda parima koosseisu.

Croatia News kirjutas nüüd, et nende riigis on üle 90 protsendi elanikest horvaadid ja vähemusrahvused on peamiselt pärit naaberriikidest. Neist moodustavad valdava osa serblased. Üle 90 protsendi riigi elanikest on katoliku usku ning väljaande teatel on Horvaatia Euroopa üks homogeensemaid riike.

Samas toodi välja, et Horvaatia koondises on aastate jooksul mänginud ka tumedama nahavärviga jalgpallureid ehk kindlasti ei ole nende puhul tegemist rassistliku riigiga. Alles eelmisel MM-il kuulusid horvaatide ridadesse brasiillased Eduardo da Silva ja Sammir.