Võisteldakse murdmaasuusatamises (sprint — vabatehnika, distants — klassikaline tehnika ja kolmeetapiline teatevõistlus), kahevõistluses ning suusahüpetes (individuaal- ja meeskonnavõistlus). Murdmaasuusatamise võistluskeskuseks on uus Haanja suusakeskus ja hüppevõistlused toimuvad Otepääl, Tehvandi hüppemäel.

Soome, Rootsi, Norra ja Eesti järelkasvukoondiste kõrval on osalemas ka USA ja Läti noorsportlased. Koos “rahvuslikku gruppi” kuuluvate suusatajatega astub murdmaasuusatamises võistlustulle 40 noormeest ja 40 neidu, kahevõistlejaid ja suusahüppajaid lisandub veel 29.

“Sügisel valminud Haanja suusakeskus on sajakonna sportlasega võistluse läbiviimiseks just paraja suurusega,” rääkis võistluste direktor Sixten Sild. “Lisaks infrastruktuuri väljaehitusele on uue ilme saanud ka suusastaadion. Suusatrass on lumega kaetud, kuid radade kvaliteedi tõstmiseks on iga lumesadu teretulnud. Kindlasti pole vaja aga teha mingeid muudatusi programmis, isegi kui olemasolevad lumeolud jätkuvad.”

Murdmaasuusatamises kuuluvad neidudest koondisse Kaija Udras, Marit Rjabov, Kertu Saarepuu, Heleen Vene, Triin Ojaste ja Kristel Laurson ning noormeestest Timo Simonlatser, Martten Kaldvee, Vladislav Kostin, Priit Talves, Lauri Ott ja Martti Himma. Lisaks teeb kaasa 13 “rahvuslikku gruppi” kuuluvat suusatajat.

“Noorte jaoks on see hooaja tähtsaim jõuproov,” ütles koondise treener Margus Uibo. “Miinimumeesmärgiks on vähemalt üks medal, ise loodan aga veelgi rohkem esikolmikukohti. Peamised lootused on poistel, distantsil võib kõrgele jõuda ka Kaija Udras.” Aasta tagasi saavutasid Simonlatser ja Kostin samal jõuproovil vastavalt 5. ja 8. koha.

Suusahuvilistel on järgmisel nädalavahetusel veel teinegi põhjus Haanjasse sõita. 31. jaanuaril ja 1. veebruaril toimub Haanjas ka murdmaasuusatamise Eesti meistrivõistluste II etapp, kus laupäeval on kavas vabatehnikadistantsid (M — 15 km, N 10 km) ja pühapäeval põnevad suusavahetusega sõidud (M — 10 + 10 km, N — 5 + 5 km). Võistlema on oodata ka Andrus Veerpalu ja Jaak Maed.