4. veebruari seisuga on meeste hulgas osalemas kolm FIS Marathon Cupi eelmiste hooaegade üldvõitjat ja tänavuse sarja hetkeseisu 20st paremast puudub vaid neli. Nii Vasaloppeti kui Tartu Maratoni viimasest viiest võitjast asub Otepääl stardijoonele neli.

Maratonil osalejatest on olümpiamängudel või MM-võistlustel kuldmedalini jõudnud Mihhail Botvinov ja Silvio Fauner. 36-aastane Austriat esindav venelane kuulus 1999. aasta MM-i võidukasse teatenelikusse, samuti on Tartu Maratoni kahekordsel võitjal (1997, 1998) tiitlivõistlustelt ette näidata veel kolm pronksmedalit. Botvinovist aasta noorema Fauneri hiigelajad jäävad kümne aasta taha, mil itaallane lõi Lillehammeri olümpial teatesõidu lõpuheitluses eelmisel aastal Tartu Maratonil sõitnud Bjørn Dæhliet ja tuli Thunder Bay MM-võistlustel 50 km distantsil võitjaks.

Nii Botvinov kui Fauner on poodiumi kõrgeimal astmel seisnud ka tavasuusatamise MK-etappidel. MK-sarjas on tänavustest maratonisõitjatest võiduni jõudnud ka norralane Morten Brørs, keda on kahel korral edu saatnud sprindietappidel.

Pärast Botvinovi pole keegi suutnud Tartu Maratonil oma edu korrata. Aastal 2001 oli Raul Olle lõpuspurt tugevam kui mõned päevad varem Lahtis maailmameistriks pärjatud Andrus Veerpalul. Aasta hiljem tuli lumepuuduses peetud 27 km distantsil võitjaks norralane Håvard Skorstad. Mullu tõid Jørgen Auklandile Norrast võidu tugevad paaristõuked lõpukilomeetritel, kui ta libises eest järgneval viisikul, kuhu kuulusid tšehh Stanislav Rezac, rootslane Oskar Svärd, Olle, Mattias Svan ja Staffan Larsson. Kõik nimetatud peale Veerpalu alustavad peaauhinnaks oleva Nissan Micra jahti ka 8. veebruaril. Tartu Maratoni auhinnafondi suuruseks on nagu teistelgi FIS Marathon Cupi osavõistlustel 21 000 eurot.

Maailma mainekamal suusamaratonil, Vasaloppetil on Tartu Maratoni osalejatest võidupärja kaela saanud Staffan Larsson (1999), Olle (2000), Henrik Eriksson (2001) ja Oskar Svärd (2003). Kolmapäeval teatas haigusele viidates oma loobumisest 2002. aasta Vasaloppeti võitja Daniel Tynell.

FIS Marathon Cupil on peale kolme etappi (La Sgambeda, Jizerská padesátka ja König Ludwig Lauf) 164 punktiga juhtimas Botvinov. Eelmisel pühapäeval Saksamaal 50 km klassikasõidu võiduga oma head vormi tõestanud Rezac on 137 silmaga teine. Võrdselt 130 punkti on 2000. aastal sarja võitnud Ollel, kelle kohad etappidel on olnud 26., 2. ja 5., ning nädal tagasi eestlasele lõpuheitluses alla jäänud Fauneril. Viiendat kohta hoiab vabatehnikas toimunud avaetapi võitnud itaallane Roberto De Zolt, kes Tartusse ei sõida. Enam kui 100 punkti on kirjas veel norralasel Anders Hallingstadil, aastal 2001 FIS Marathon Cupi võitnud Gianantonio Zanetelil ja Tšehhi klassikalises tehnikas maratonil võidu võtnud Svärdil. Risto Roonet on 30 punktiga 20. kohal.

Mullu FIS Marathon Cupi võitnud ja ka tänavu väga head hoogu näidanud Jørgen Aukland jagab hetkel 94. punktiga 9.-10. kohta koos itaallase Ivan Margaroliga. Aukland hoidis kolmanda kohaga pikamaasuusatajate lippu üleval tänavu MK-sarja kuulunud Marcialongal ja võitis jaanuari alguses Hiina Vasaloppeti. König Ludwig Laufil jäi 28-aastane norralane alla vaid Rezacile, Jizerská padesátkal ta ei osalenud.

Naistest on kohal FIS Marathon Cupi mullune võitja Lara Peyrot Itaaliast. Tänavuse talve sarja kolm paremat on samuti stardis – liidrisärgis pääseb rajale kaks maratoni võitnud itaallanna Cristina Paluselli, Peyrot järel on hetkel kolmas rootslanna Sofia Lind, kes saanud Vasaloppetil kaks esikohta. Neile pakuvad konkurentsi kolme viimase aasta jooksul kahel korral Vasaloppeti võiduni küündinud Ulrica Persson Rootsist ja mullune Tartu Maratoni võitja Svetlana Frizen Venemaalt. Eestlannadest on lootust FIS Marathon Cupi punkte jahtida Silja Suijal, Õnne Kurel ja Tatjana Mannimal. Punktikohale jõudmiseks on vajalik lõpetada 30 parema hulgas (meestel ja naistel peetakse eraldi arvestust) ja mitte kaotada võitjale üle 10%.

Kolmapäeval sadas maratonitrassi piirkonnas vihma, kuid katastroofilist mõju sademetel õnneks polnud. “Kuni Paluni on olukord päris hea. Kui vihma enam juurde ei sajaks, siis säiliks praeguse seisuga isegi lootus teha finiš Elvas,” ütles Klubi Tartu Maraton tegevdirektor Indrek Kelk. “Loodame, et miinuskraadid ei lase ennast kaua oodata.”

“Hetkel on rada on vesimärg ja väga pehme,” lisas pearajameister Assar Kütt. “Rajatraktoriga olin trassil vaid varahommikul, seejärel alanud ja keskpäevani kestnud paduvihm muutis lume nii püdelaks, et praegu masinaga tööd teha ei saa.” Rajatöödel on korraldajatel suureks abiks ka Tartu, Jõhvi ja Kose Päästekompanii kaitseväelased, kes kolmapäeval kandsid trassile lund raja 3. kilomeetril ja Marjamäe ümbruses.