Tallinna Mustamäe haigla neurokirurgiaosakonna juhataja Andres Ellamaa ütles Postimees Online’le, et paratsetamool on praeguses meditsiinis üks lihtsamaid, kättesaadavamaid ja ohutuimaid valuvaigisteid üldse. “Kui teda aga arutult tarbida, siis võib tema tarvitamisesse ka surra,” nentis ta.

Ameerika Toiduainete-ja Ravimiamet (FDA) on pärast 25 aasta pikkust uuringut jõudnud lõplikule järeldusele, et keemiline ühend acetaminophen ehk paratsetamool, mis on ühe populaarsema mitteretseptiravimi Tylenoli põhikomponent, on tervisele ohtlik ning võib põhjustada maksakahjustusi.

Haiguslikud muutused maksas tekivad uurijate sõnul nii ravimi üle- kui ka aladoosi puhul ning samuti Tylenoli pikaajalise kasutamise tagajärjel.

Texase Ülikooli Meditsiinikeskuse töötaja William Lee sõnul tekitab just acetaminophen ägedaid maksakahjustusi. Sama kinnitavad ka FDA andmed, mis näitavad, et 20 protsenti maksakahjustusega inimestest koges vaevusi ka siis, kui nad kasutasid Tylenoli alla lubatud päevadoosi.

Seni on Tylenoliga seotud kohtuasjadel olnud väike edu, sest ka ekspertidel on raske leida üks-ühest seost. Teiseks põhjuseks on see, et patsiendil on väga raske hiljem olnud tõestada, et ta pole ise tahtlikult võtnud üledoosi. Ravimifirmat on raske süüdistada ka seetõttu, et enamik inimesi kasutab ravimit ilma mingeid kõrvalnähte tundmata.

Ameerika avalikkus oli pärast FDA spetsialistide kolleegiumi poolt tehtud vastavasisulise avalduse tegemist šokis. Oletatavalt kasutab Ameerika Ühendriikides soodsat käsimüügiravimit igal aastal enam kui 55 miljonit inimest.

FDA andmete kohaselt esineb Ameerikas igal aastal 56.000 acetaminopheni üledoosist tingitud hädaabi juhtumit, millest sada lõpeb surmaga.