ESS Pärnu Rannavalve andis teisipäeval Raadio Pärnule teada, et randa minek pole soovitatav, sest Tõravere observatooriumi andmetel on UV-kiirguse indeks üle seitsme, mis tähendab, et päevitamine ei ole soovitatav. Tartu ilmajaama direktor Ain Kallis ütles ETAle, et inimesed ei peaks sellistest teadetest veel paanikasse sattuma — tegemist oli hoiatusega, et päevitamisega oldaks ettevaatlikum.

Juulis on UV-kiirguse indeks peaaegu iga päev olnud üle kuue, mis on üsna kõrge, tõdes Kallis.

UV-indeks ühest kolmeni tähendab madalat kiirguse intensiivsust, mil päevitamine on kõigile ohutu, neli kuni kuus tähistab keskmist intensiivsust, mil tuleks kasutada päikesepõletuse eest kaitsvat kreemi, indeks seitse kuni kaheksa tähistab kõrget intensiivsust, mil päevitamine ei ole soovitatav. Üle üheksa on päevitamine ohtlik.

Kui intensiivsus on üle seitsme, tuleks Kallise sõnul olla päevitamisel ettevaatlik, eriti neil, kes pole eriti palju pruuni peale saanud. Kallise väitel on oluline doos — pool tundi pilvise ilmaga päevitamist keset päeva, kui indeks on seitse või kaheksa, ei tähenda veel midagi hullu. Märksa halvem on 5,5ga terve päeva rannas lebada, nii et õhtul on villid nahal.

Eesti kliimas peaksid heledama nahaga ja halvasti päevitamist taluvad inimesed kasutama kreemi päikesekaitsefaktoriga (SPF) kaheksa kuni kümme, pruunimad võivad piirduda SPF nelja kuni kuuega. Lapsed peaksid oma õrnema ihu tõttu kasutama SPF 15 kaitsekreemi.

Intensiivsema päikesekiirgusega lõunamaale minnes peab kreemi SPF number tugevnema, heledamatel kuni 15 ja tumedamatel kümneni, lastel kuni 20-30. Kreemi tuleb päevitamise ajal pidevalt juurde määrida, eriti peale ujumist. Peale päikesevanne tuleks naha rahustamiseks ja päevituse pikendamiseks kasutada niisutavat kreemi.

Tõraveres mõõdetakse UV-intensiivsust neljandat aastat, kiirguse maksimaalväärtused on pandud indeksina ka Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi netileheküljele.

Indeksit seitse on esinenud Eestis ka varem: 1999. aastal oli soe ja selgeid ilmu palju, siis ulatus indeks kaheksal päeval üle seitsme. 89 päeval oli indeks üle viie.

Tänavu 20. juulil mõõdeti Tõraveres UV-kiirguse intensiivsuseks 7,2.

Sügise lähenedes hakkab ka kiirgus järele andma, sest oleneb päikese maksimaalsest kõrgusest. Augustis pole Eestis UV-kiirgus enam nii ohtlik kui juuni keskelt juuli keskpaigani.