Naiste kuumast grupist on kohal 11 sportlast, sealhulgas ka MK-sarja üldliider Marit Björgen (Norra), kes läheb rajale viimasena. Kristina Šmigun stardib norralannast minuti võrra varem, nende vahele mahub veel Virpi Kuitunen (Soome).

Lisaks Šmigunile on stardis veel kuus eestlannat. Neist viis — Jaanika Kalev, Kristina Zotova, Õnne Kurg, Jana Rehemaa, Tatjana Mannima — moodustavad esimesena rajale mineva rahvusliku grupi, Silja Suija läheb rajale kümnendana.

Meeste kuumast grupist on laupäeval stardis samuti 11 meest, MK-sarja üldliidri Tobias Angereri puudumisel saab viimasena startija eelise prantslane Vincent Vittoz, vahetult enne teda läheb rajale ohtlik Norra duo Jens Arne Svartedali ja Frode Estili näol.

Eestlaste ainus esindaja kuumas grupis on 50. startiv Andrus Veerpalu. Jaak Mae stardinumber on 43, Priit Naruskil 21 ja Raul Ollel 18. Ülejäänud 10 stardis olevat eestlast moodustavad rahvusliku grupi.

Võistluste nõukogu esimehe, Eesti Suusaliidu presidendi Toomas Savi sõnul jäi temale pärast Alar Arukuuse juhitud korralduskomitee suurepärast tööd vaid au võistlused avatuks kuulutada. “Seekord on meil õnnestunud teha hea sponsorleping ka ilmataadiga,” tõi Savi välja rõõmustava asjaolu.

Arukuuse sõnul on tänavuseks võistluseks ettevalmistatud rajad Otepääl toimunud MK-etappide ajaloo parimad. “Viimaste ööde külmad on raja kõvaks muutnud ja uus rajatraktor tõi ka uue kvaliteedi,” sõnas ta.

Rahvusvahelise Suusaliidu murdmaa direktori, šveitslase Jürg Capol kiidab Otepää võistluse korralduse kõrget taset. “Juba esimesel siin toimunud MK-etapil 1999. aastal oli tase väga kõrge. Innustatud tegevus on seda veelgi tõstnud,” lausus Capol.

Võistluste avamine oli Tehvandi suusastaadionil reedel kell 20. Kultuuriministri Raivo Palmaru tervituse järel kuulutas võistlused avatuks Eesti Suusaliidu president ja võistluste nõukogu esimees Toomas Savi. Võistluste tule süütas Andrus Veerpalu.

Naiste 10 km klassikasõit algab täna kell 10.30, meeste 15 km kell 12.00. MK-etapist teeb otseülekande ka ETV.