Olümpiatuli süüdati traditsiooniliselt iidses Olümpia pühamus Kreekas. Kuna täna pärastlõunaks oli ennustatud vihmasadu, toimus tule süütamine juba kell 11.

Tule loitmise au kuulus Kreeka näitlejannale Maria Nafpliotoule, esimesena kannab olümpiatuld OMil Ateenas taekwondos hõbeda võitnud kreeklane Alexandros Nikolaidis.

Kuus esimest päeva kannavadki tuld kreeklased, kes annavad 30. märtsil teatepulga üle hiinlastele.

Tänasel pidulikul sündmusel viibis ka hulk Hiina-vastaseid demonstrante, kes üritasid tule süütamise tseremooniat nurjata. 48-aastane tiibetlane, kes üritas Pekingi mängude üldjuhi Liu Qi sõnavõttu oma plakatiga segama minna, arreteeriti politsei poolt.

src= src=

Lisaks marssis Liu Qi kõne ajal kaks meest rahvamassist läbi mustade lippudega, kuid politsei arreteeris ka need demonstrandid. Ühel neist õnnestus isegi orgkomitee juhi selja taha jõuda.

Seoses Tiibeti sündmustega käivad suured ettevalmistustööd olümpiatule teekonna turvamiseks. Nii on juba teada, et Londonis on tuld kaitsmas ligi 20000 politseinikku. Tänasel tseremoonial Ateenas oli korda valvamas ligi 1000 politseinikku.

8. augustiks jõuab tuli Pekingisse, mil Hiina pealinnas avatakse olümpiamängud.