Iga vähegi sporti jälgiv inimene teab, et Lätis on jäähoki kõva. Regulaarselt mängitakse MM-idel ning seda tehti kuni Pyeongchangini ka olümpiamängudel. Nüüd jäädi napilt aga 12 olümpial litrit taga ajava riigi seast välja.

Kui meil seostatakse talisporti lumega, siis Lätis tiirleb kõik reeglina jää ümber. Eelkõige ollakse kõvad jäisest rennist alla laskumises ehk bobisõidus, skeletonis ja kelgutamises. Nendelt aladelt nopitakse hoogsalt ka olümpiamedaleid. 2014. aastal Sotšis võideti üks kuld-, üks hõbe- ja kaks pronksmedalit.

Pyeongchangis on lätlaste suurimad lootused seotud skeletoniga, kus medaleid jahivad vennad Martins ja Tomass Dukurs. Parimat üritatakse ka kelgutamises ja bobisõidus. Kui antud alade edu võib põhjendada Siguldas asuva kelgurajaga, siis lätlased on kõvad ka teistel jääaladel.

Teisipäeval üllatas Pyeongchangis kiiruisutaja Haralds Silovs, kes saavutas 1500 m distantsil neljanda koha. Tema on tippu jõudnud välismaal harjutades – 31-aastane lätlane rügab trenni teha Saksamaal Inzellis, kus harjutab ka meie Saskia Alusalu.

Sellega Läti jääimed aga ei piirdu. Pingsalt tasub neil jälgida ka iluuisutamise meeste üksiksõitu. 18-aastane Deniss Vassiljevs veel medalite eest ei võitle, kuid hiljuti Moskva EM-il saavutatud neljas koht annab tulevikuks kõvasti lootust. Tema pürgib maailma tipu poole Šveitsis Champery's.

Jääaladest on lätlased väljas veel lühirajauisutamises, kus Roberto Pukitis on 1500 m distantsil saavutanud Pyeongchangis juba 11. koha.

Kui jääaladel jäävad eestlased lätlastest valgusaastate kaugusele, siis praegu liiguvad lätlased kiiremini ka suuskadel. Kui Eesti parim koht Pyeongchangi olümpiamängudelt on seni suusasprinter Marko Kilbi 18. koht, siis Läti laskesuusataja Andrejs Rastorgujevs sõitis jälitussõidus välja 12. koha.

***

Parima koha mõttes jäävad eestlased praegu Pyeongchangis alla ka olümpiamängudele üheksa sportlasega tulnud leedulastele. Leedu parim koht käimasolevatelt mängudelt on praegu 13., mille sõitis laskesuusatamise jälitussõidus välja Tomas Kaukenas. Päev varem sprindis oli 27-aastane Kaukenas olnud 17.