Suuremat, 800 dollari e. ligi 12.000 Eesti krooni suurust igakuist rahalist toetust hakkavad saama kergejõustiklased Aleksander Tammert ja Pavel Loskutov, judokad Martin Padar ja Dmitri Budõlin, vehkleja Kaido Kaaberma, maadleja Valeri Nikitin, ujuja Jana Kolukanova ning tennisist Kaia Kanepi.

EOK saavutusspordi divisjoni juht Martti Raju ütles ETAle, et 11 Eesti sportlasele antav toetus on märgatav edasiminek, võrreldes eelmise olümpiatsükliga, kui sarnast toetust sai viis Eesti sportlast. “Kooskõlastasime alaliitudega stipendiumikandidaatide nimed ning saatsime nimekirja ROKile, kes sellele ka täieliku heakskiidu andis,” ütles Raju ja lisas, et algselt taotles EOK stipendiumi kümnele Eesti sportlasele. “Neile lisandus Rahvusvahelise Võimlemisliidu palvel veel iluvõimleja Irina Kikkas.”

Olümpiastipendiume hakkab ROK tavapäraselt jagama kaks aastat enne suveolümpiamänge. Järgmised suveolümpiamängud toimuvad 2004. aastal Ateenas. Olümpiastipendiumide lepingud on kolmepoolsed, neile annavad allkirja EOK president, sportlased ning ROKi olümpiasolidaarsusfondi juht. Lepingutes on mitmeid sätteid. Näiteks peavad sportlased järgima olümpiahartat, pidama kinni spordieetikast jne.

Olümpiastipendiumide väljamaksmine katkeb automaatselt, kui selgub, et sportlane ei kvalifitseeru OMile.

Enne 2000. aasta suveolümpiamänge Sydneys said toetust viis Eesti sportlast — aerutaja Hain Helde, sõudja Jüri Jaanson, judoka Indrek Pertelson, kettaheitja Aleksander Tammert ja kümnevõistleja Indrek Kaseorg.

Hetkel on Eestis 60-70 sportlast, kes kandideerivad osavõtule Ateena OMist. Kandidaatide nimekiri vaadatakse üle tänavu novembris.