Palavad on kuumuse tõttu ka kõik metroojaamad ja –rongid, bussidest rääkimata. Kui kaheksa aasta eest Ateena olümpial oli ka tõesti palav, siis seal muutis konditsioneer kõigis avalikes ruumides elu ja hingamise vägagi normaalseks, siis Londonis pole muud teha, kui tunda, kuidas rahvast tulvil metroorongis higi vaikselt mööda selga alla niriseb.

Teine huvitav tähelepanek – kuigi London on oma olümpialinna staatusest teadnud pisut rohkem kui viis aastat ning kogu selle aja teinud tõhusaid ehitus-, parandus-, remondi-, ümberehitus- ja uuendustöid, on Londoni vana hea metroo mõnes mõttes ikka Londoni vana hea metroo. Kui saabute suurte kohvritega, siis peate arvestama, et enamikes kesklinna jaamades tuleb teil neid trepist käe otsas üles ja alla tirida. Võib arvata, et selle üle ei pahanda üksnes kottidega koormatud turistid, vaid ka peatselt – pisut rohkem kui kuu aja pärast – linna saabuvad paraolümplased... kuid eks Londoni metroo on Londoni metroo. Väärikat vanakest loomulikult tundmatuseni ümber ei ehita, lõppude lõpuks valmisid esimesed liinid ja metroojaamad Londonis ju 1863. aastal, kui selline liikumisviis oli üleüldse veel imede ime!

Kui Londoni metroos pole peale roosade olümpiasiltide vähemalt pealtnäha suurt midagi muutunud, siis hoopis teine asi on Stratfordiga. Olles Londoni sage külastaja, mäletan veel aega, kui siin polnud muud, kui üks kole tühermaa ja räpane tööstuslinnak garaažide ja prügimägedega. Kolm aastat tagasi oli park juba ähmased mõõtmed võtnud, kõrgusid teatud struktruurid, kuid läbi traataia seda kaedes ei osanud küll ettegi kujutada, milline see olümpiapark õigupoolest 2012. juulikuus välja hakkab nägema.

Tänavu veebruaris ja märtsis taas seda paika külastades sain esimese tõelise aimu sellest, kui võimsa töö on korraldajad pargi loomisel ära teinud ja täna siia, täiesti valmis parki, esimest korda oma jalaga sisse astudes, on mulje ausalt öeldes sõnatuks võttev. Siia on tõepoolest kerkinud mitte üksnes spordimeka, vaid tõeline turismimagnet, mida tasub tulevikus kaema tulla ka nendel, keda ei huvita mitte sport, vaid näiteks arhitektuur, haljastus või linnaplaneerimine. Või siis ka lihtsalt uudistajatel-turistidel-loodusnautijatel. Park on võimas ja uhke!