Hispaanias peetav korvpalli maailmameistrivõistluste turniiri esimene faas hakkab lõppema. Täna peetakse otsustavad kohtumised alagruppides ning selgub 16 play-off-mängudele edasipääsejat. A- ja B-grupp selgitavad ühe finalisti ning C- ja D-grupp teise kullanõudleja.

Oleksandr Volkov, kas olete sama meelt nagu valdav enamik, et MM-i kaks selget kullafavoriiti on USA ja Hispaania?

Kõigepealt tahaksin öelda, et kasutatakse väga imelikku turniirisüsteemi. Nagu toimuks kaks paralleelset turniiri. Nii nagu NBA-s, kus on ida- ja läänekonverents. Ei taha kritiseerida, kuid see on tõesti pisut veider. Paistab, nagu USA ja Hispaania oleksid teadlikult sätitud finaalis kohtuma. Vaieldamatult on ameeriklased favoriidid ja hispaanlastel ülitugev meeskond, kuid korvpall on ikkagi ettearvamatu mäng. Kõike võib juhtuda. Väga tugev tundub Kreeka, kes võiks anda hispaanlastele väärika lahingu. Leedul jäi kahjuks viimasel hetkel nende põhimängujuht kõrvale ja see annab tunda. Üllatusvõimelised võiksid olla Austraalia, Serbia, Brasiilia. Üks mäng võib loogilisena näivad skeemid pea peale pöörata. Loodame, et ka Ukraina koondis suudab kellegi peo ära rikkuda.

Kuidas hindate seni Ukraina meeskonna esitusi?

Teate, meie jaoks oli maailmameistrivõistlustele pääsemine kauge unistus. Kuid eelmisel aastal õnnestus Euroopa meistrivõistlustel tulla kuuendale kohale ja pääse lunastada. Siia tulime selge eesmärgiga alagrupist edasi pääseda, ehkki kõhklused olid suured. Paljude koondiste põhijõud mängivad NBA-s ja Euroopa tippliigades, aga meil selliseid mehi praktiliselt pole. Ainult Sergei Gladõr ning Eugene Jeter liigituvad sellesse kategooriasse. Ülejäänud mängijad on praktiliselt kõik Ukraina liigast. Slava Kravtsov oli küll NBA-s, kuid põhimõtteliselt ei mänginudki seal.

Kas teenekas NBA klubide juhendaja Mike Fratello on Ukraina koondise peatreener eelkõige tänu teile?

Ütleme nii, et kui Ukraina sai õiguse korraldada 2015. aasta EM-finaalturniir, siis oli meil koduses pressis väga palju kriitilisi artikleid sellest, miks meile EM, kui me koondis vireleb. Mis mõte on korraldada Euroopa meistrivõistlusi, kui koondis ei suuda tulemust näidata? Mõtlesime, mida teha. Meil pole supertähti, kellele koondis üles ehitada. Pidime leidma treenerite kollektiivi, kes oleks suuteline olemasolevast kaadrist sisuga meeskonna vormima. Tean Fratellot isiklikult ning olen kogenud tema kui treeneri oskusi ja võimeid. Fratello on suuteline igast kollektiivist tegema võitlusvõimelise meeskonna. Ta tegi seda kunagi selliste meeskondadega nagu Atlanta Hawks, Cleveland Cavaliers ja Memphis Grizzlies. Mäletan siiani, kuidas ta kunagi Nõukogude koondist ühislaagrites juhendas. Ta on fundamentaalsete omadustega treener. Minu jaoks avas ta täiesti uue taseme. Kui ta kõiki oma põhimõtteid ja nüansse selgitab, näed mängu hoopis teise pilguga. See lihtsustab mängu mõistmist ja annab enesekindlust.

Kuidas mõjutab kodumaal toimuv Ukraina koondise käekäiku?

Eks me üritame MM-i ajaks end natuke igapäevasündmustest isoleerida, aga päris mööda sellest ju ei pääse. Valus on kuulda ja lugeda, et Mariupol on ümber piiratud, et Donetskis on võim tundmatute käes. Donbass ja Krimm olid meie korvpalli taimelava. Krimm võeti meilt nahaalselt ja reeturlikult. See, mida praegu Donbassis tehakse, ei mahu mingitesse raamidesse. Meil on korvpallikoondises päris mitu mängijat, kes on sellest regioonist pärit. Seal toimuv on tragöödia, mille ulatust me veel ei adu. Venemaa valitsuse reeturlik käitumine on mõistetamatu.

Siiski üritasime meeskonda ettevalmistades anda oma maksimumi. Mõistagi ei ole riigil praegu korvpallist sooja ega külma ja föderatsioonil on keeruline asju korraldada. Päevakorras on küsimus, mis saab Ukraina meistrivõistlustest. Selge, et välismaalasi Ukrainasse väga mängima ei tule. Superliigas osalemisest on ametlikult loobunud kolm meeskonda: BC Donetsk, Krivoi Rog ja Mariupol. Iga meeskonna juures tehti ka noortega tööd. Kadus infrastruktuur, mis andis meile head järelkasvu.

Kardan kohati isegi internetist uudiseid lugeda. Loodan õige pea näha hetke, mil Venemaa valitsuse liikmetel silmad avanevad ja tuleb pähe mõni helgem mõte, et õudus peatada.

Delfi sõitu Hispaaniasse toetab OlyBet.

Kalev/Cramo võiks olla solidaarne ja jätta Ühisliiga
Volkovile teeks rõõmu, kui Kalev/Cramo näitaks üles solidaarsust ja loobuks nii nagu Ukraina klubidki VTB Ühisliigas osalemisest. „Ma ei taha mingit üleskutset teha, aga solidaarsust peaks ikkagi olema. Kui Eesti riik toetab konfliktis Ukrainat, aga korvpalliklubi jätkab osalemist – ütleme otsesõnu – Venemaa lahtistel meistrivõistlustel, siis… Jah, ametlikult ei ole sõda, aga me saame ju kõik aru, mis Ukrainas toimub.”
Volkov märkis, et kuigi tal on isiklikult Venemaa korvpalliföderatsiooni inimeste ja kunagiste koondisekaaslastega endiselt head suhted, on kodumaal toimuv talle üldises plaanis eemaletõukav. „Minu ema, kes elab Venemaa–Ukraina piirialal, sai hiljuti juhendi, kuidas okupatsioonitingimustes käituda. Ta on üle elanud sõja, küüditamise Siberisse. Kas kõik kordub? Ma ei oska talle toimuva kohta ühtegi mõistlikku seletust anda.”