Pärast seda, kui kuus Soome suusatajat veebruaris Lahti MM-il keelatud ainete tarvitamisega vahele jäid, on meeskonna treeneri kohalt tagandatud Kari-Pekka Kyrö öelnud, et kahe aasta eest Austrias Ramsau MM-il pruukisid teiste riikide sportlased sama ainet. Riike ta ei nimetanud.

Kyrö süüdistus ja Soome ajakirjanduse spekulatsioon Norra meeskonna üle vihastasid norralasi, kelle väitel on solvav süüdistada nende suusatajaid veredopingus ja teistes ebaseaduslikes tipputõusmise vahendites.

“Pärast šokeerivat dopingupaljastust Soomes on see vahest parim viis murdmaasuusatamise usalduse taasamiseks,” ütles 27-aastane Tor Arne Hetland Oslo ajalehele Dagbladet. Hetland võitis Lahtis sprindikulla ja kuulus Norra teatenelikusse, kes sai pärast Soome meeskonna diskvalifitseerimist kulla.

Dagbladeti teatel olid kõik norra suusatajad nõus avaldama oma vere maksimaalse, minimaalse ja normaalse hemoglobiinitaseme. Hemoglobiinitase näitab vere võimet hapnikku transportida ja on nii sportlase vastupidavuse näitajaks.

Rahvusvaheline Suusaföderatsioon (FIS) on määranud meestel maksimaalseks hemoglobiinitasemeks 175 ja naistel 160.

Neljal suusatajal — Kristen Skjeldalil, Tore Bjonvikenil, Maj Helen Sorkmo ja Elin Nilsenil on olnud varasemate mõõtmiste järel maksimumpiiri ületavat vere hemoglobiinisisaldust, aga mitte Lahti võistlustel.

Ülejäänud Norra koondise liikmed, teiste seas Thomas Alsgaard, Erling Jevne ja Bente Skari esitasid ajalehele hemoglobiinitaseme, mis jäi maksimumpiirist alla.