Mullu tuli NBA meistriks Golden State Warriors, alistades finaalis Cleveland Cavaliersi võitudega 4:2 ning viies nii tiitli tagasi Oaklandi täpselt 40-aastase vaheaja järel. Tiitlikaitsja pole aga kihlveokontorite favoriit, seal troonib hoopis mullune teine. Paf-i koefitsientide tabelis eristuvad teistest viis tiimi, vaatleme neid lähemalt.

Cavaliers ja James tiitlijahil

Võibolla ei tohiks olla üllatus, et paljude asjatundjate paberites on soosik Cavaliers. Mõnes mõttes piisaks ju LeBroni Jamesi nime mainimisest, et põhjust teada. Tegelikult on meeskonnas siiski "suur kolmik" Jamesi, Kyrie Irvingu ja Kevin Love näol. Clevelandi mäng sõltub selle kolmiku vormist – ja ka tervisest – vägagi oluliselt, sest mulluses finaalseerias kaotati Irving ja kaotati ka seeria.

Hooaja eel jäi Cavaliers kolmeks kuuks ilma Iman Shumpertist, aga algkoosseisu naasev J.R.Smith pole kehvem mees. Kõva võitlus saab kindlasti olema korvi all, kus meeskonnas on nii Timofei Mozgov, Anderson Varejao, Tristan Thompson ja miks mitte Eesti publikulegi hästi tuttav ning oma NBA-debüüti ootav Sasha Kaun.

Cavaliersi koefitsient NBA võitmiseks on 3.75 ning oma Keskdivisjonis on nad muidugi veel suuremad soosikud – divisjonivõidule panustades saaks raha tagasi 1.22-kordselt. Lähimaks konkurendiks divisjonis on ilmselt Chicago Bulls (4.25), kes alustab hooaega uue peatreeneri Fred Hoibergi käe all.
Kuuekordse NBA-võitja mäng sõltub suuresti kui terved püsivad Derrick Rose'i põlved. Bullsi meistritiitel tooks raha tagasi 15-kordselt.

Spurs otsib vigade parandust

2014. aasta NBA meistril San Antonio Spursil oli mullu kohutav hooaeg, Edeladivisjonis lõpetati kolmandana ja play-offis saadi kohe avaringis mängudega 3:4 peksa Los Angeles Clippersilt. Ja sellest hoolimata on Spursi võidukoefitsient 4.50 ning Edeladivisjoni võiduks koguni 1.80. Niigi juba vananev koosseis on veel aasta turjale juurde saanud, kuidas pikk hooaeg vastu peetakse?

Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili ja David West on kõik kaugelt üle 30, Duncan saab aprillis juba 40. Suvel hangiti Portlandist mullu teise All-Star tiimi pääsenud LaMarcus Aldridge, ent temagi on 30. Nii oodatakse veelgi enam mullu NBA parimaks kaitsemängijaks valitud 24-aastaselt Kawhi Leonardilt.
Kui peatreener Gregg Popovich ei saa oma puzzle-tükke õigesti kokku, on Spursi taga Edeladivisjonis hiilimas väga ohtlik konkurent.

Houston Rockets võitis mullu divisjoni ja jõudis koguni konverentsi finaali, kus jäi 1:4 alla hilisemale meistrile Golden State Warriorsile. "Rakettide" mäng sõltub liigselt mullu üle 27 punkti keskimiselt mängus visanud James Hardenist ning seega tuleb algaval hooajal leida parem balanss, et liidril jätkuks jõudu ka play-offiks. Rocketsi divisjonivõidu koefitsient on 3.25 ja meistriks tuleku puhul 17.00.

Warriorsil tiitlikaitsmiseks materjali küllaga

Mitmed kriitikud nimetasid Golden State Warriorsi meistritiitlit "õnnevõiduks", vihjates vastastiimide vigastusprobleemidele ja paljudele muudele põhjustele. Tõsiasi on aga, et endiselt suhteliselt noor ja asjatundjate arvates arenemisvõimeline tiim alustab 2015-16 hooaega NBA tiitlikaitsjana!
Kahjuks alustab meeskond ka ilma peaarhitekt Steve Kerrita, sest seljavigastus sundis treeneri pikaaegsele ravikuurile.

Golden State'i teine järjestikune tiitlivõit on hetkel koefitsiendiga 5.50 ja mehi, kes selle teoks suudaksi teha, on tiimis piisavalt. Mullune liiga parim mängija Stephen Curry, finaalseeria MVP Andre Iguodala ning Andrew Bogut toovad kogemust. Klay Thompson, Harrison Barnes ning suvel 5-aastase ja 85-miljonilise palgaga lepingu teinud Dreymond Green on aga kõik 25-aastased või nooremad ning seeläbi võimelised uue arenguhüppe tegema.

Warriors mängib Idadivisjonis, mis on muide ainus, kust kaks tiimi mahuvad asjatundjate arvates soosikute Top 5 hulka. Golden State'i divisjonivõidu koefitsient on 1.40. Et meeskonda kuulub mullune parim pallur, siis vaatame ka temale panustamist ehk siis kui oodata, et Curry'st saaks liiga parim skoorija, siis tooks selline panus tagasi 15-kordselt. Mullu viskas ta keskmiselt 23,8 punkti mängus ja oli sellega tulemusega liigas kuues.

L.A.-s on uus valitseja

Tiitlikaitsjatega samas Idadivisjonis mängib Los Angeles Clippers, kes kihlveokontorite arvates on liiga viiendaks suurim võitjasoosik, koefitsiendiga 11.00. Et Clippers mööduks divisjonis Golden State'ist ja lõpetaks esimesena, selleks on koefitsient 2.75. Mullu lülitas Clippers play-offi avaringis välja tiitlikaitsja Spursi ning kaotas seejärel mängudega 3:4 Rocketsile.

Clippers on tõusnud lõpuks välja sama linna Lakersi varjust ning sel hooajal oodatakse treener Doc Riversi hoolealustelt palju. Meeskonna suurimad tähed on Chris Paul, DeAndre Jordan ja Blake Griffin ning Rivers lisas suvel tiimi veel ohtralt kogemust. Näiteks hangiti 2008. aasta NBA meister ja finaalseeria MVP, juba 38-aastane Paul Pierce.

Thunderi edu sõltub staaride tervisest

Oklahoma City Thunder on klubi – võibolla enamgi kui ükski teine – kes särab või kõrbeb vastavalt, mis vormis on tiimi supertähed. 2012. aasta finalisti ridadest leiame Kevin Duranti ja Russell Westbrooki, aga mullu puudusid need kaks meest palliplatsilt kokku 70 mängu ning selle tulemusena jäi Thunder play-offidest eemale. Nüüd on mõlemad terved ja ettevaatlikult vihjatakse isegi tiitliambitsioonidele. Koefitsient selleks puhuks oleks 9.00 ning Kirdedivisjoni võiduks vaid 1.03!

Westbrook oli mullu NBA parim skooritegija, visates keskmiselt 28,1 punkti mängus. Kui tänavu panustada, et Westbrook lõpetab jälle parima skoorijana, siis oleks koefitsient 11.00. Tervenenud Kevin Durant on aga selles arvestuses väikseima koefitsiendiga – 3.50. Ülejäänud Thunderi võtmetegijad on Euroopaski tuntud – Kongos sündinud "hispaanlane" Sergei Ibaka ja Šveitsis sündinud türklane Enes Kanter.

Kaks divisjoni, kust asjatundjad tiitlisoosikuid ei leia, on Atlandi ja Kagu. Esimeses eeldaks divisjonivõitu Toronto Raptorsilt (koefitsient 1.28), kelle tagamängija Kyle Lowry oli muide eelhooaja parim snaiper (24,3 punkti mängus). Kagudivisjonis on võrdsem soosikutering: Atlanta Hawks (2.50), Miami Heat (2.75) ja Washington Wizards (3.00) võivad kõik võidu eest heidelda.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise hetkel.
Värsked korvpalli koefitsiendid leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid