31-aastasel Nabil on hea võimalus Eesti spordi kunagisel paraadalal ajalugu teha, sest kahel järjestikusel olümpial pole veel ükski eestlane suutnud maadlusmedalit võita. Kahel erineval OM-il on ainsana poodiumile jõudnud kergemates kaalukategooriates võistelnud Voldemar Väli. Sõja ajal Stockholmi emigreerunud ja seal 94-aastaseks elanud Väli tuli 1928. aastal olümpiavõitjaks ja lisas Berliinis auhinnakappi pronksmedali. Paraku jäid ookeani taga peetud 1932. aasta Los Angelese olümpiamängud kodueestlastel rahapuudusel vahele.

Ajalooekskursioonilt tagasi tänapäeva naastes tuleb tõdeda, et Nabi pole olümpia-aastal suutnud väga teravat vormi näidata. Kevadistel Euroopa meistrivõistlustel lõppes tema teekond veerandfinaalis ja viimasel OM-i eelsel turniiril Saksamaal piirdus ta ühe matšiga, kui jäi alla grusiinile Iakobi Kajaiale.

Paf-i kihlveoportaalis jagab olümpiahõbe ja kahekordne maailmameister Nabi võidukoefitsiendiga (30.00) 19 sportlase seas 8.-10. kohta. Nabi medalivõit tähendaks, et panustaja teenib summa tagasi kuuekordselt.

Lopez võib tõusta Karelini kõrvale

Kuni 130-kiloste mehemürakate seas on veenev suurfavoriit kahekordne olümpiavõitja Mijain Lopez Nunez Kuubalt, kes edu korral tõuseks alles kolmandaks kreeka-rooma maadlejaks, kes suutnud oma olümpiavõitu kaks korda kaitsta. Raskekaalus on seda suutnud vaid legendaarne Siberi karu Aleksandr Karelin. Paf-i portaalis on Lopezi võidukoefitsient 2.25.

34-aastase Lopezi karjäär on kestnud juba väga pikka aega, sest oma esimese maailmameistritiitli teenis ta juba 2005. aastal Budapestis. Pärast Londoni olümpiavõitu võttis kuubalane vaheaasta, kuid kaalukategooria ülempiiri nihutamine 120 kg-lt 130 peale oli ilmselt üks peamisi põhjuseid, miks Lopez tippvõistlustele naasis. 2014. aastal tuli ta viiendat korda maailmameistriks, kuid mullu Las Vegases peetud MM-il pidi finaalis tunnistama türklase Riza Kayaalpi paremust.

26-aastane Kayaalp on võidukoefitsiendi põhjal (3.50) Lopezi suurim ohustaja. 2013. aastal armeenlaste ja kreeklaste suunas tehtud kohatute märkuste eest maailma maadluse katuseorganisatsioonilt pooleaastase võistluskeelu teeninud Kayaalp on ainus raskekaallane, kes suutnud sel kümnendil vahetus võitluses Lopezile vastu saada. Lisaks Las Vegase MM-i finaalile, suutis ta kuubalasest jagu saada ka 2011. aasta maailmameistrivõistluste finaalis. Londoni mängudel teenis viiekordne Euroopa meister Türgist Heiki Nabi järel pronksmedali.

Nabil lähiriikidest palju konkurente

Paf-i portaalis on võidukoefitsient alla kümne veel venelasel Sergei Semenovil (6.00) ja ukrainlasel Oleksandr Tšernetskil (6.50). Tšernetskit tuleb erilise tähelepanuga jälgida, sest MM-i pronksmedalist on tänavu kaotanud vaid ühe matši, kui jäi Riias toimunud Euroopa meistrivõistluste finaalis alla Kayaalpile. 32-aastane ukrainlane on viimasel paaril hooajal olnud viimase kümne aasta parimas vormis ning saanud mitu olulist turniirivõitu.

Kahekordne juunioride maailmameister Sergei Semenov peab olema õnnelik, et Biljal Mahhov otsustas Rio mängude eel vabamaadluse kasuks. Londoni mängudel vabamaadluse raskekaalus pronksi võitnud Mahhov flirtis vahepeal edukalt teise maadlusviisiga ja võitis kaks MM-i pronksi. Semenov ise on teinud korralikke esitusi, kuid suurfavoriitidega läheb tal ilmselt raskeks. Seda näitas tänavune Madridi turniir, kus tal ei tekkinud matšis Lopezi vastu vähimaidki võimalusi.

Kindlasti ei tohi maha kanda Nabi põlise konkurendi Johan Eureni võimalusi. Rootslane, kelle vastu Nabi pidas Londoni olümpiamängudel Eesti spordiklassikasse jõudnud poolfinaalmatši, pidi eelmise hooaja vigastuse tõttu vahele jätma, kuid Riias toimunud EM-il jõudis Euren juba poodiumi kolmandale astmele. Senise karjääri jooksul viis tiitlivõistluste pronksi võitnud 31-aastase rootslase võidukoefitsient on Rio de Janeiros 10.00.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Olümpiamängude koefitsiendid ja kampaaniad leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid