Kaks leske, kelle sportlastest abikaasad 1972. aastal surma said, on juba pikemat aega üritanud Rahvusvahelist Olümpiakomiteed (ROK) veenda, et neid mälestataks ROK-i presidendi avakõnes või minutilise leinaseisakuga ning kardavad, et neid ei võeta ka 27. juulil Londonis avatavatel olümpiamängudel kuulda, vahendab Reuters.

"Me tahame, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee kõigi nende 10 000 noore sportlase ees ütleks: "Ärgem unustagem, mis juhtus Münchenis!" Tahame seda ainult selleks, et sellist asja enam kunagi ei juhtuks," ütles Ankie Spitzer, tapetud vehklemistreeneri Andre Spitzeri abikaasa, kelle arvates ei taha ROK tragöödiat avatseremoonial mainida seetõttu, et see võib Araabia riike häirida.

ROK kinnitas Reutersile kirjalikus vastuses, et Müncheni massimõrva ohvreid pole unustatud ning neile korraldatakse edaspidigi mälestusteenistusi, kaasa arvatud Londonis olümpiamängude teisel nädalal koostöös Iisraeli Olümpiakomiteega.

"London pole erand. Üritus toimub Guildhall'is, kus ka ROK-i president isiklikult kohal viibib," ütles ROK-i esindaja.

Iisraeli olümpiakomitee peasekretäri Efraim Zingeri sõnul on aga saabunud aeg, mil ROK võiks ka ise oma mälestusteenistuse korraldada. "Oleme seda arutanud ja rõhutanud igal meie kohtumisel," lisas ta.