Ott Tõnissaare toetajad.

Võistlustele registreerus 23 meest ja 3 naist, neist võistlema jõudis 21 meest ja 3 naist - üks meestest sai vahetult enne võistlusi treeningutel viga ning teisel ei õnnestunud läbida võistluseelset meditsiinilist kontrolli. Lahingutes oli esindatud 8 spordiklubi. Mitte väga suured numbrid, aga sportlaste osas veerandi võrra suuremad ning spordiklubide osas poole võrra suuremad kui möödunud aastal. Mul on väga hea meel näha, et spordiala, millele hoo andmises ka ise igapäevaselt osalen, kasvab jõudsalt.

Võistluste tulemused on täismahus leitavad SIIT ja SIIT.

Võistluste avapäeva kõiki matše saab näha SIIT.

Võistluste finaalide päeva kõiki matše saab näha SIIT. Samas kohas on olemas ka täismahus otseülekande järelsalvestus.

Fotogaleriid: AVAPÄEV ja FINAALIDE PÄEV.

-61,2 kg ainsa osalejana sai Eesti meistritiitli Hendrik ORION (Võimla, Tartu).

Hendrik ORION - Eesti meister kaalus -61,2 kg (aprill 2016).

-65,8 kg: kiire lõpp valusa kägistusega

Selles kaalus oli kaks osalejat. Ennustasin, et võidu võtab maasvõitlustaustaga Heikki-Albert TILK (Võimla, Tartu) ja nii ka läks. Marek SAAR (Rakvere Maadlus) alustas matši tempokalt ja üsnagi raskete löökidega. Tilgal aga suuremat huvi nendega pihtasaamise vastu ei olnud ning tema ülitäpselt ajastatud mahaviimise tulemusena jätkatigi matši mõnevõrra rahulikumas tempos juba riningpõrandal. Seal aga tuli kohe alguses välja, et Saare jõulised ja plahvatuslikud liigutused jäävad Tilga tehnilisele arsenalile alla. Kui raundi algusest oli möödunud 2 minutit ja 3 sekundit, tuligi Saarel alla vanduda. Kahju, et vabavõitlus Tilga põhiala ei ole - ta on väga kiirete ja täpsete liigutustega mees ning sellest matšist jäi mulje, et lisaks töövõimele liigub tal ka mõte hästi.

-65,8 kg finaalmatš - Tilk vs Saar:

Aga ennustustest rääkides, siis 1:0 minu kasuks! :)

Naised -65,8 kg: kogemus võitis

Selles kaalus oli samuti kaks osalejat. Ennustasin, et võidu võtab maadlus- ja maasvõitlustaustaga Kadri VILBA (Võimla, Tartu) ja nii ka läks. Ilona RÕŽENKOVA (3D Treening, Tallinn) üllatas aga väga terava algusega - umbes poole esimesest raundist suutis ta Vilbat oma teravate löökide otsas hoida. Vilba oli justkui jalgupidi maasse naelutatud ning tal ei õnnestunud löökide eest ära liikuda ega ka mahaviimisi sooritada nii, et need mingitki tulemust tooksid. Siis aga hakkas ka Vilba tasapisi üles soojenema ning juba I raundi lõpus oli Rõženkova ülitugevas lukuhaardes, kui kõlas päästev lõpukell. II raundis viis aga Vilba alustatu lõpule ning lõpetas matši tagantkägistusega. Vilba vabavõitlust põhiala ja sportlasena enam ei harrasta ning seega loodan, et Rõzenkova võtab selle teatepulga üle - näha oli, et materjali on.

Naiste -65,8 kg finaal: Kadri VILBA (vasakul) vs Ilona RÕŽENKOVA (aprill 2016).

Ennustamisel jätkan eduga 2:0!

-70,3 kg: valitsev meister näitas klassi

Kolm osalejat - poolfinaalis kohtusid Jaak RUDOV (3D Treening, Tallinn) vs Kaupo KOKAMÄGI (Võimla, Tartu) ning selle matši võitjat oli loosi tahtel finaalis ootamas Aldo RÄPO (Espoon Kehähait, Soome).

Selle kaalu võitja, nüüd juba kahekordne Eesti meister Kokamägi pidas maha kaks täispikka lahingut, võites mõlemad kohtunike ühehäälse otsusega. Suuremat vastupanu osutas talle Rudov, kelle hea distantsitunnetus ja lahtine käsi löömises sundisid Kokamägit tõsiselt tööd tegema, et jõuda oma trumpide - lähivõitluse, mahaviimiste ja maasvõitluseni. Kuid ka maasvõitluses hoidis Rudov, kelle põhiala on Brasiilia jiu-jitsu, pinget pidevalt üleval - vähemalt üks tema alistusüritustest oli hetkeks matši lõpetamisele päris lähedal. Siiski vabanes Kokamägi sellest ning kostitas Rudovit rohkete löökidega. Kui esimene raund oli üsna viigihõnguline, siis teises ja kolmandas oli näha, et Kokamägi parem füüsiline vorm jätab Rudovile vastuhakuks aina vähem võimalusi. Nii lõppeski kolmas raund täielikult Kokamägi taktikepi all.

-70,3 kg poolfinaal - Rudov vs Kokamägi:

Finaalmatš pakkus selles kaalus vähem pinget, möödudes igas raundis enam-vähem sarnase mustri järgi. Paar löökidevahetust, mahaviimine Kokamägi poolt ning domineerimine nii löökide kui ka maadlusega kuni raundi lõpuni. II raundis ohustas Räpo küll hetkeks valitsevat meistrit ühe üsnagi tõsise käelukuüritusega, kuid see oli ka kõik. Mis jäid Kokamägi poolt muidugi puudu, olid alistusüritused - asi, millele on vaja tulevikus natuke rohkem tähelepanu pöörata. Aga oli näha, et aasta jooksul on tehtud päris palju tööd ning liigutud tubli samm edasi. Tema enda sõnutsi on järgmisteks sihtideks EM ja MM - EM loodetavasti käesoleval ning MM juba järgmisel, 2017. aastal.

Ennustusvõistluses juhin iseenda vastu nüüd juba 3:0!

-77,1 kg: kindel tiitlivõit ja üllatused algajamatelt

Viis osalejat - veerandfinaalis kohtusid Tambet KAJAK (Võimla, Tartu) vs Oliver PIIROJA (Team Torro, Tartu) ning selle matši võitjat oli loosi tahtel poolfinaalis ootamas Andre NAEL (3D Treening, Tallinn). Teises poolfinaalis kohtusid Mario KALLAS (3D Treening, Tallinn) vs Siim ASPERK (3D Treening, Tallinn).

Minu ennustatud pingerivi oli Asperk > Kajak > Kallas > Nael. Meistriks tuligi Asperk, aga sealt edasi läksid kaardid natuke sassi. Kallas osutas Asperkile rohkem vastupanu, kui olin arvanud ja ennustanud. Minu mõtteavalduse „Kallast suudab kindla peale rahustada vaid Asperk" parandus oleks „Kallast suudab rahustada vaid Asperk". Püstivõitluses tabasid mõlemad korralikult ning oli näha, et Asperk ei soovi selliseid löökidevahetusi lõputult pidada, samal ajal kui Kallasel polnud kaotada midagi ning tema sooviski seda matši kindla peale püsti hoida. Lähivõitluse ja mahaviimise leidmine ei läinud aga Asperkil väga lihtsalt - kuigi algatuste ajastused olid kohati isegi ideaalsed, jäi mahaviimise enda sooritamisel sisse paar auku, mille Kallas kohe ka ära kasutas. Lõpuks tegi Asperk aga oma töö ära ning maas tuli välja ka tema suurem kogemustepagas ning kõrgem tehniline tase, mille ta vormistas võiduks läbi kohtunike ühehäälse otsuse. Finaalis kohtus Asperk Naelaga, kes ka tema klubikaaslane, aga siin Naelale väga suurt sõnaõigust ei antud - Asperk võttis loetud sekundid enne esimese raundi lõppu sirge käeluku ning sellega ka oma esimese Eesti meistritiitli. Ühtlasi oli Asperk ka Kokamägi kõrval teine mees, kes rääkis võiduintervjuus oma suurematest eesmärkidest spordi juures.

-77,1 kg poolfinaal: Siim ASPERK (vasakul) vs Mario KALLAS (aprill 2016).

Vaatamata kindlale kaotusele finaalis oli Nael selle kategooria teine üllataja. Alustades turniiri hea loosiga, sattus ta oma avamatšis vastamisi veerandfinaali võitja Kajakuga. Kajak ei olnud aga nendel võistlustel kohal samasuguse valmisolekuga nagu pool aastat tagasi Asperki vastu peetud matšis. Juba Piiroja vastu peetud avamatšis, mille ta küll võitis, oli näha, et Kajakul on liikumine ja otsustavus koju jäänud. Nael oli aga kohal oma parimas võimalikus vormis. Rohked löökidevahetused kulmineerusid II raundi teisel minutil, kui Nael saatis Kajaku pea suunas teele jalalöögi, mis maandus puhtalt. Põrandale see löök küll Kajakut ei saatnud, aga matši jätkamisest otsustas ta siiski loobuda.

Poolfinaali kaotajate Kallase ja Kajaku vahel pidi toimuma ka 3. koha matš, kuid sinna meedikud Kajakut enam ei lubanud.

Võitja õigesti ennustamise eest annan endale siin 0,5 punkti. Ülejäänud ennustuse lõid aga Kallas, Kajak ja Nael sassi - esimene neist võttis kehva loosi ning kahe järgmise mehe jõudude tasakaal oli teistsugune, kui arvasin. Seis on 3,5 : 0,5!

Naised -77,1 kg ainsa osalejana sai Eesti meistritiitli Helin PAARA (3D Treening).

Helin PAARA - Eesti meister kaalus -77,1 kg (aprill 2016).

-83,9 kg: võitjat ei osanud ennustada keegi

Neli osalejat - ühes poolfinaalis kohtusid Roman MIROSHNICHENKO (Iman, Tallinn) vs Aleks KOHA (3D Treening, Tallinn) ning teises poolfinaalis Ergo SALUS (3D Treening, Tallinn) vs Ronald SOOKAEL (3D Treening, Tallinn).

Minu pakkumine oli: Sookael > Miroshnichenko > Salus > Koha. Aga nii ei läinud. Panin täppi sellega, kui ütlesin, et debütant Miroshnichenko on kõigile tõsiselt võetav konkurent - „Väga terava löögi ja hea distantsitunnetusega. Kuigi Miroshnichenko teeb EMV-l oma esimest vabavõitlusmatši, on tal kogemust natuke sarnastelt täiskontaktsetelt käsivõitlusvõistlustelt." Samuti panin täppi sellega, et Koha asub kõige väiksema kogemustepagasiga vähemalt täna veel selle toiduahela lõpus. Miroshnichenko ja Koha kohtusidki esimeses poolfinaalis ning selle võitis väga kindlalt kohtunike ühehäälse otsusega Miroshnichenko, kes domineeris kogu matši nii löömises, lähivõitluses kui ka maas.

Ott Tõnissaare spordiklubid, treenerid & võistkond.

Teine poolfinaal näitas aga, et ennustamine on üks tänamatu töö. Kui Sookael ei olnud kindlasti kohal samas vormis nagu eelmisel aastal, tegi Salus ringis oma tippsooritust. Selle tulemusena lõpetas Sookael I raundis Saluse all ning II raundis oli ta anakondakägistuse vales otsas, olles sunnitud teise raundi kolmandal minutil Salusele alistuma. See võit ei olnud napikas või õnnelik vedamine - see oli kindel võit!

Finaalis andis Miroshnichenko Salusele isegi rohkem vastupanu kui Sookael, kuid ka teisel päeval oli Saluse sooritus täpselt sama kindlakäeline. Löögid tabasid mõlemalt poolelt ning Miroshnichenko tegi ka tublisid heiteüritusi, aga ometigi oli Salus see, kes Miroshnichenko nii esimeses kui ka teises raundis maadlusega enda alla sundis ning teda löökidega kostitas. Kolmanda raundi algus tõi Saluse sülle aga Miroshnichenko pea ja kaela, mis andis võimaluse lõpetada matš taas kord anakondakägistusega. Väidetavalt ainus alistus, mida Salus ka teha oskab :) Njah - meister pole mitte see, kes oskab tuhandet tehnikat keskpäraselt, vaid kes valdab ühte tehnikat perfektselt :) Kaks anakondakägistust tõid Salusele igatahes ka eriauhinna parimate matšilõpetuste eest. Kuigi Miroshnichenko kaotas kaks esimest raundi kindlalt, oli meeldiv näha, et mees tuli igasse raundi uute, juba paremate ideede ja lahendustega - kuigi need siiski edu ei toonud, oli aru saada, et nii mees ise kui ka nurgameeskond tunnevad tehtud vead ära ning tegelevad probleemi lahendamisega. Sellel mehel on potentsiaali.

-83,9 kg finaalmatš - Miroshnichenko vs Salus:

Ka siin kaalus jäi 3. koha matš Sookaela ja Koha vahel meedikute sekkumise tõttu ära, kuna Koha oli I päeval peetud matšis kogunud sellisel hulgal kahju, et ta II päeval meditsiinilisest kontrollist enam läbi ei saanud. Sookaelale seega automaatselt kolmas koht. Minul tuleb aga enda vastu peetavas ennustusvõistluses üks täispunkt käest ära anda ning seis on 3,5 : 1,5.

-93,0 kg: valitsev meister näitas, mis puust ta tehtud on

Viis osalejat - veerandfinaalis kohtusid Henry RELVIK (3D Treening, Tallinn) vs Vallo KAPPAK (MMAces, Pärnu) ning selle matši võitjat oli loosi tahtel poolfinaalis ootamas Gert KOLGA (Klan, Tartu). Teises poolfinaalis kohtusid Jaan ANGERJÄRV (Võimla, Tartu) vs Marek LAASIK (3D Treening, Tallinn).

Mina ennustasin, et selles kaalus keerab loos kõik pea peale ning pingerivi on Kappak > Laasik > Relvik > Kolga > Angerjärv. Aga nii taas kord ei läinud. Kohe üldse mitte ei läinud! Kappak tegi väga tugeva alguse, võites veerandfinaali II raundis alistusega debütant Relvikut, kes näitas üles tugevat tahet ja kindlat meelt, ning samuti poolfinaali, mille lõpetas juba I raundi esimesel minutil samuti tagantkägistusega (mille juhatas sisse ülivõimsa jalalöögiga vastase esimesse jalga, saates sellega Kolga põrandale kägistust ootama). Finaalis ootas teda Angerjärv, kes poolfinaalis kolm raundi järjest Laasikut väga tugevalt ruunas, võttes võidu kohtunike ühehäälse otsusega. Oli näha, et Angerjärv oli tahet täis - Laasik, kes oli eelmisel korral Angerjärvega hakkama saamisele mõneti lähemal, oli nüüd selle eesmärgi täitmisest taas kord väga kaugel.

-93,0 kg veerandfinaal & võistluste avamatš - Relvik vs Kappak:

Kõik finaalmatši 8 minutit ja 45 sekundit läksid Angerjärve meeletu maadlussurve all. Ütlen ausalt, et minu arvamus Angerjärvest selle matšiga tõusis - nõuab ikka päris palju meest, et sellise aja jooksul niivõrd meeletult vastasele peale pressida. Olgu see tehniline baas, mis ta on, aga see oli klass omaette. 15 sekundit enne lõppu leidis Kappak küll endas jõudu, et Angerjärve maadluse alt välja saada, aga siis oli juba hilja. Erinevalt Miroshnichenkost ei tundunud Kappakul, kes kahes eelmises matšis domineeris oma ülitugevate jalalöökidega, olevat pärast kaotatud raunde uutesse raundidesse tulles ka ühtegi värsket ideed või tehnilist muutust, mis teda edule tagasi aitaksid. Nii tuligi möödunud aasta kaalukategooria -120,2 kg meistril sel aastal kaal madalamal meistritiitel hõbemedali vastu vahetada. Minul tuleb ennustusvõistluses aga veel üks punkt käest ära anda ning lõplikuks seisuks jääb 3,5 : 2,5 :)

Pronksimatš jäi toimumata ka selles kaalus, sest Kolga sai kohtumises Kappakuga jalale viga ning teisel päeval enam välja tulla ei soovinud. Kolmas koht automaatselt Laasikule.

-120,2 kg ainsa osalejana sai Eesti meistritiitli Ott OLLINO (3D Treening).

Ott OLLINO - Eesti meister kaalus -120,2 kg (aprill 2016).

Parim spordiklubi - 3D Treening

Kuigi enim meistritiitleid viis taas kord koju Tartu spordiklubi Võimla (üheksast jagatud tiitlist 5), kuulus parima spordiklubi karikas sel korral 3D Treeningule (Tallinn), kes võttis ülejäänud 4 meistritiitlit, kaks hõbedat ja 4 pronksi (matemaatika: 1. koht = 4 punkti, 2. koht = 2 punkti ja 3. koht = 1 punkt). Ülejäänud klubidest läksid ühe hõbemedaliga koju MMAces (Pärnu), Rakvere Maadlus, Iman (Tallinn) ja Espoon Kehähait (Soome). Medalita jäid sel korral Team Torro (Tartu) ja Klan (Tartu).

3D Treening - Eesti meistrivõistluste parim spordiklubi. Vasakult paremale: Herman Vesiaid, Priit Mihkelson, Vallo Hannus ja Henri Hiiemäe (aprill 2016).

Vastused lugejate küsimustele

K (20.04.2016 00:55)

Paara kvalifitseerub amatööriks?

Jah. Kõik Paara peetud poolprofessionaalsed matšid kvalifitseeruvad (Soome eeskujul) amatöörmatšide alla ning ühelgi tema vastastest ei ole matši toimumise hetkel profirekordit olnud.

Kysija (21.04.2016 10:24)

...

Lõpuks on ikka küsimus, et kas peale matshe mõni arst vaatab mehed üle ja annab hinnangu, kes tohib järgmine päev üldse võistelda? UFC-s läbivad võitlejad reeglina peale matshi kohe arstliku kontrolli, kus siis määratakse vajadusel puhkepaus. Tihtipeale on võitlusvaim suurem, kui tervisele hea oleks.

Jah. Meditsiiniline kontroll tuleb sportlastel läbida IMMAFi reeglite järgi avapäeval ning edasi iga võistluspäeva alguses. EMV puhul tähendab see kõikidele võistlejatele, kelle kaaludes rohkem kui üks osaleja, meditsiinilist kontrolli mõlema päeva hommikul (eeldusel muidugi, et sportlane teiseks võistluspäevaks veel konkurentsis on).

Selles osas läks ka sinu ennustus täide - sel aastal ei toimunud poolfinaalide kaotajate vahel mitte ühtegi kolmanda koha matši. Igas kolmes kaaluklassis (-77, 1, -83,9 ja -93,0) oli üks vastastest saanud eelmise kaotusega piisavalt palju kahju. Eks löömisaladel ongi see harv, et kaotajatele antakse võimalus veel üks (või enam) matš teha. See on küll veel kinnitamata, aga arvatavasti anname tuleval aastal välja kaks pronksi - mõlema poolfinaali kaotajale.