Avaringi järel on Euroopa mustadeks lammasteks Saksamaa ja Poola. Nemad on kaks ainsat Euroopa koondist, kes pidid avavoorus kaotuse vastu võtma. Seejuures tuleb lisada, et mõlemal juhul oli tegemist üllatuskaotusega. Saksamaa 0:1 allajäämist Mehhikole ei osatud kuidagi ette näha. Samamoodi oli kergemat sorti üllatus Poola 1:2 kaotus Senegalile. Mõlemad tiimid olid valiksarja läbinud suurepäraselt ja tulid MM-ile suurte lootustega. Kui Saksamaa suudab tõenäoliselt avavooru hävingust kosuda, siis Poola puhul need lootused nii suured kindlasti ei ole.

Kui Saksamaa ja Poola vedasid alagrupiturniiri esimeses ringis Euroopat alt, siis mõned väiksemad riigid suutsid positiivselt üllatada. Postiivsete üllatuste sekka kuuluvad kindlasti Islandi 1:1 viik Argentinaga ja Šveitsi 1:1 viik Brasiiliaga.

Avavoorus oli ainult üks Euroopa koondiste omavaheline kohtumine. Vastamisi läksid Hispaania ja Portugal, kes tegid omavahel 3:3 viigi.

Euroopa koondiste mängud alagrupiturniiri esimeses ringis:

Venemaa – Saudi Araabia 5:0
Portugal – Hispaania 3:3
Prantsusmaa – Austraalia 2:1
Taani – Peruu 1:0
Island – Argentina 1:1
Horvaatia – Nigeeria 2:0
Serbia – Costa Rica 1:0
Šveits – Brasiilia 1:1
Saksamaa – Mehhiko 0:1
Rootsi – Lõuna-Korea 1:0
Belgia – Panama 3:0
Inglismaa – Tuneesia 2:1
Poola – Senegal 1:2

Euroopa koondiste saldo avavoorust oli seega kaheksa võitu, neli viiki (ühe viigi tegid kaks Euroopa tiimi omavahel) ning kaks kaotust. Ehk lühidalt võib öelda, et Euroopa koondiste osakaal võiks mängukvaliteedi mõttes olla osalevate koondiste seas tegelikult suurem.