Finaalturniiri käigus oleme näinud, kuidas mõni nimekas koondis põrub või suudab heal juhul viimaste minutitega jõuda play-off mängudele. G-alagrupis tegid suured oma ära, sest oodatult olid kahe vooru järel nii Inglismaa kui ka Belgia edasi pääsenud. Omavahelise kohtumisega loksusid lõpuks paika viimased kaheksandikfinaalid ehk inglased ja belglased said oma „tabelipoole“ – teema, mida Inglismaa meedia viimastel päevadel luubi all võtnud on.

Kui Belgia peatreener Roberto Martinez ei teinud sellest saladust, et viimases alagrupimatšis saavad võimaluse ka vahetusmehed, siis inglaste loots Gareth Southgate oli enne kohtumist veidi salapärasem. Tulemus oli siiski sama, sest mõlema koondise algkoosseisudest olid parimad mehed varumeestepingile istuma pandud. Tihtipeale võivad treenerid viimase vooruga endale näppu lõigata, sest fookus pole enam mängurütmil ega grupi esikohal ning halb tulemus ka nii-öelda varumeestega võib kaotajaks jäänud meeskonna põhimeeste esitustele play-offis pitseri panna, isegi kui järgmine vastane on paberi peal lihtsam.

Tegelikult ei ole mul kummalegi treenerile midagi ette heita. Kui Prantsusmaa ja Taani suutsid pakkuda üsna masendava etenduse, mille publik arusaavalt välja vilistas, siis täna platsil olnud mehed olid motiveeritud mängu võitma. Selgeks sai see, et Martinezil on pingilt võtta kvaliteetseid mängijaid, Southgate’il on käed veidi rohkem seotud.

Nüüd tagasi kurikuulsa tabelipoole juurde. Inglismaa kaotus tähendab avaringi mängu Colombia vastu, kuid võidu korral ootab ees veerandfinaalis Šveits või Rootsi. Võidumeeskond Belgia kohtub küll kaheksandikfinaalis Jaapaniga, kuid edu korral võib järgmises ringis olla nende vastaseks Brasiilia.

Huvitav on see, et kolme mängu järel on jätkuvalt väga keeruline teha järeldusi Inglismaa koondise tasemest. Võib ju arvata, et täna polnud kaotus nende jaoks katastroof ja seda võis eeldada juba pärast algkoosseisude avaldamist. Täna oli näha, et nende B-meeskond pole nii hea kui Belgia B-tiim, aga mis selle infoga suures pildis peale hakata? Tuneesia vastu polnud inglased veenvad, Panama vastu võeti kohustuslik võit. Seetõttu pole me tegelikult jätkuvalt näinud Inglismaa parimat tiimi kvaliteetse vastasega rinda pistmas. Raske on ennustada, milline võiks olla selle noore meeskonna lagi, aga kindlasti ei saa neil play-offis lihtne olema.