Varasemalt on FIS-i MK-punkte jagatud Otepääl aastatel 1999, 2001 ja 2003.

“Esimesel korral oli kõige raskem, väga paljud asjad tuli alles välja mõelda,” tunnistas võistluste direktor Alar Arukuusk. “Õnneks ei osanud enne korraldamiseks nõusoleku andmist ette aimata, kui suur on tegelikult töö maht, muidu ei olekski julgenud võib olla seda vastutust võtta.” Ühelgi korral pole olnud võimalik täpselt kopeerida eelmist võistlust — igal aastal on lisandud juurde uusi ülesandeid, muutunud on FIS-i esitatud nõuded ja reeglid, kasvanud on programm.

“Oluliselt on kaasajastunud Tehvandi keskuse väljanägemine — uued rajad, ülekäigusillad, staadionil hooldeboksid ja kohtunike ning TV kommentaatorite ruumid, kunstlume tootmise süsteem,” loetles Arukuusk. “Piirkonda on lisandunud palju heal tasemel majutuskohti nagu Marguse ja Kääriku baasid ning renoveeritud Pühajärve puhkekodu. Üheks suurimaks erinevuseks võrreldes 1999. aastaga on loomulikult korraldajate kolmekordne kogemus. Korraldusmeeskonda kuuluvad enamik inimesi juba neljandat korda.”

Seoses taseme tõusuga on kasvanud ka võistluse eelarve. Kui 1999. aastal saadi hakkama 4 miljoni krooniga, siis praeguseks on see kasvanud 10 miljonini. “Mahu tõus on tulnud sponsortulude suurenemise arvelt. Riigieelarveline toetus on võrdne esimese MK-etapi 500 tuhande krooniga, mis on poole võrra vähem kui aastatel 2001 ja 2003,” nentis Arukuusk. Oluliselt on kasvanud ka võistluste läbiviimisse kaasatud inimeste arv- kui esimesel korral oli korraldusse kaasatud 450 inimest, siis jaanuaris 2004 on ürituse toimumise päeval töös 800 korraldajat.

FIS on reisikulude kärpimise eesmärgil võtnud suuna MK-etappide toimumispaikade vähendamisele. Otepääga aga arvestatakse ka edaspidi ja 2004/2005 hooaja kalenderplaanis on kavandatud juba kolmepäevast võistlust. “Eelkõige on tunnustus saadud hea võistlusatmosfääri eest — pealtvaatajad, rajad, elamistingimused. Samuti on olnud ülesannete kõrgusel ka Eesti Televisioon teleülekande tootjana,” selgitas Arukuusk FIS-i eelistust.

Alates teisipäevast on kõigil soovijatel võimalik eelmüügist osta pileteid FIS murdmaasuusatamise MK-sarja Otepää osavõistlusele 10.-11. jaanuaril 2004. Korraldajad pakuvad põnevate ühisstardist klassikasõitudele ning teatevõistlustele kaasaelamiseks erinevaid võimalusi ja ootavad raja äärde eestlastele toetuse avaldamiseks rohket publikut.

“Aastatel 1999 ja 2001 oli võistluste territooriumil 12 tuhat inimest,” rääkis võistluse direktor Alar Arukuusk. “Ilmaoludest tingitud programmi muudatused kahandasid tänavu jaanuaris toimunud etapi pealtvaatajate arvu 8 tuhandeni.”

Odavaimat viisi rajatsooni pääsemiseks pakub rajapilet, mis maksab 150 krooni. Kuni 18-aastastel ja pensionäridel on võimalik pilet osta poole hinna eest. Raja perepileti hind on 300 krooni ja pääse kehtib kahele täiskasvanule koos oma alaealiste lastega.

Kes soovib lisaks rajatsoonile viibida ka suusastaadionil, vajab jälgimiseks staadionipiletit hinnaga 300 krooni. Ka siin kehtib kuni 18-aastastel võimalus osta pilet poole hinnaga ning perepileti maksumuseks on 600 krooni.

Eelmüügist on võimalik muretseda ka VIP pilet, millega pääseb lisaks suusastaadionile ja rajatsoonile ka VIP alasse. VIP pilet ühele täiskasvanule koos oma kuni 18-aastaste lastega maksab 1500 krooni.

Kõik piletid tagavad MK-etapi külastusõiguse nii 10. kui 11. jaanuaril. Kes soovib võistlusele kohapeal kaasa elada vaid teisel päeval, saab võimaluse pääse muretseda kolmandiku võrra odavama hinna eest võrreldes vastava tavapileti maksumusega. Alla 120 cm pikkused suusasõbrad pääsevad võistluste territooriumile tasuta. Erinevate tsoonide asukohaskeemidega on võimalik tutvuda võistluste kodulehel internetis http://www.suusaliit.ee.

“Enam ei taga staadionipilet parkimiskohta Otepää linnas, vaid selleks tuleb eelmüügist osta autoluba ning parkimine võimaldatakse siis Otepää Suusakooli taga parklas,“ tutvustas Arukuusk muudatust parkimise korralduses. “Tehvandi suusastaadioni juures on parklad ainult eelmüügist loa ostnud suurtele bussidele ning kutsutud külalistele, pressile, võistlejatele ja korraldajatele vastavate autolubade olemasolul. Kõikide teiste autode parkimine toimub vastavalt Otepääle saabumissunnale linna ääres, kuid sealt on käigus tasuta bussid Otepää bussijaama ja tagasi.”

Võistluste territooriumile saab mõlemal päeval iga piletiomanik siseneda vaid ühe korra. Kaasa ei lubata võtta suuski, kelki ja koduloomi, sisenemiskeeld kehtib ka alkoholijoobes ja kaasavõetud alkoholi omavatele isikutele. Tehvandi suusakeskus on 7.-11. jaanuarini tavasuusatamiseks suletud.

Kuni 8. jaanuarini 2004 on võimalik endale sobilik pääse lunastada kas Otepää Turismiinfo keskuses (Otepää, Lipuväljak 13), Favora tanklates (Tallinn, Tondi 6/8; Tartu, Ringtee 21; Mäo rist, Järvamaa; Võru, Vilja 6) või Wostok Oil tanklas (Tartu, Ringtee 28). Piletimüük on Otepääl Tehvandi suusastaadionil avatud ka reedel, 9. jaanuaril kell 14-21.