“Korvpalli mängin ja vaatan hea meelega. Pisik on sees,” ütleb 19-aastane Joorits. Tema esimese kergejõustikutreeneri Jaak Vettiku sõnul teenib Vike võite paljuski tänu kümnevõistlejast tagamehe nutikusele. “Mikk paneb mängu käima. B-klassis tahtis Aivo Erkmaa teda oma korvpallirühma.”

KK Rakvere peatreener Erkmaa ei pea Jooritsa nime meenutamiseks mälus tuulama. “Korvpalli jagab ta siiani hästi,” möönab meistriliiga klubi juhendaja. “Poiss oli juba toona kiire ja osav. Loodan, et ta tegi õige valiku.”

Korvpallitreeninguid alustas Joorits ala harrastanud isa õhutusel. Kergejõustikurajale peibutas isa sõber Vettik. “Pikka aega tegelesin mõlema alaga korraga,” tõdeb Joorits. Kaalukeeleks sai edukas esinemine menukas noortesarjas “TV 10 olümpiastarti”.

Ometi ei sujunud Jooritsa kergejõustikukarjäär alguses nii, nagu ta lootis. “Areng jäi mitu korda seisma, harjutamislust kadus, treeningutel käisin lünklikult,” meenutab ta.

“Vettik otsis mu üles ja aitas august välja. Ta ütles, et tagasilööke esineb kõigil, ja utsitas järjekindlalt tööd tegema. Vahel oli ka käre. Aga noored peab paika panema. Olen talle tänulik.”

Vettik nendib tagasihoidlikult: “Meil oli hea punt. Treener peab iga õpilase vastu huvi tundma. Nägin, et Mikk on võimekas poiss. Kuid esialgu polnud ta kellestki üle.”

B-klassis röövis vigastus Jooritsalt ligi aasta. “Mikk läks poistega jalgpalli mängima,” krutib Vettik ajaratast. “Üks sõjaväkke minev vintis noormees lõi teda jalaga … Mikk sattus operatsioonilauale. Pärast lõikust oli ta ebakindel, aga talvel tuli Eesti meistriks.”

Arenguhüppe tegi Joorits keskkooli viimases klassis, kogudes 7036 punkti. Rakverest Tartusse põllumajandusülikooli metsandust õppima siirdunud Joorits lunastas juunioride MMi pääsme möödunud suvel Fred Kudu memoriaalil isikliku rekordiga 7174 punkti.

Oktoobri keskel Tshiilis tuli Joorits kaheksandaks 6979 punktiga. “Koht oli normaalne, ent tulemus jättis südame kripeldama. Teisel päeval kustusin päris ära. Tundsin juba hommikul, et jalad on pehmed.”

Suvel ihkab Joorits koguda 7400-7600 punkti ja pääseda universiaadile Pekingisse.