See siin Delfis on minu blogi, kus järgneva aasta jooksul Eestimaa rahvast oma tegemistega kursis hoian.

Elukutseline?

Kui varem võitlesin muude tööde-tegemiste kõrvalt (või tegelesin võitlemise kõrvalt ka paljude muude asjadega – oleneb, kust otsast asja nuusutada), siis alates käesoleva aasta aprillist-maist olen pühendunud vaid spordile. Esmane eesmärkide seadmise aeg on üks aasta, mõõdikud on lihtsad - vaja on saada (õigeid) matše, vaja on neid (õigesti) võita ning keha peab kõigele sellele vastu pidama. Esimene suurem siht on muidugi maailma esiliiga UFC ridadesse jõudmine.

Chuck Norris vs Kristjan Palusalu

Võitlemisega alustasin 13-aastaselt, kui Pärnu karateklubi Zen asus minu kodualevis Vändras treeninguid läbi viima. Tegelikult olin teemaga ka varem kokku puutunud, kui noorena mõned kuud maadlustreeningutel käisin, ent tollal ei saanud ma veel täpselt aru, mis on seost maadlemisel ja võitlemisel – ei Chuck Norris, Steven Seagal ega Bruce Lee jätnud selleks väga palju ruumi ning Palusalu, Lurich ja Klein olid tookord minu jaoks veel tundmatud nimed :) Siiski, kuna mõne aja möödudes tuli välja, et ikkagi on päris suur seos, tuli see kadalipp mul hiljem läbida – ajal, mil õppisin Tartu Ülikoolis, ning kuni tänase päevani välja.

17 matši, 14 võitu

MMAs võistlemisega tegin algust 2005. aasta aprillis 21-aastaselt, kui vabavõitlusest suurt veel midagi ei jaganud – löömist asendas üks suur agressioon, maadlust asendas asi, mis nägi välja nagu maadlus, ning maasvõitlus seisnes ainult alistustes, mille alustalaks oli vastase võimalikult tugev pigistamine. Profireeglite järgi pidasin oma esimese matši 2006. aasta novembris, mis oli ühtlasi ka esimene Eestimaa pinnal peetud profimatš. Kokku olen amatöörreeglite järgi võistelnud seitsmel korral, tulemuseks 6 võitu (3 võitu läbi vastase alistamise ning 3 läbi kohtunike otsuse) ja 1 kaotus (kohtunike otsus). Profireeglite järgi olen pidanud kümme matši, tulemuseks 8 võitu (1 nokaudiga, 5 läbi vastase alistamise ning 2 kohtunike otsusega) ja 2 kaotust (1 läbi alistuse ja 1 kohtunike otsusega). Ühtegi tiitlit mul ette näidata ei ole – ajal, mil vabavõitlusega algust tegin, amatöörspordis tiitleid veel väga ei jagatud (rahvusvaheline alaliit IMMAF loodi 2012, esimene MM peeti 2014, esimene EM peetakse 2015 ning EMV toimus samuti esmakordselt käesoleval aastal) ning profispordis pole selle tasemeni veel küündinud.

Minu inimesed

Kuigi elan ja treenin suurema osa ajast Eestis, on minu võistkonnaks Primus Fight Team - Soome võistkond, mida veab Olli Hartikainen. Olli on ka minu mänedžeriks. Eestis olen ühiseks nimetajaks peamiselt kolmele spordiklubile - Võimla (Tartu), 3D Treening (Tallinn) ja Englas (Tartu). Treeneritena aitavad õigel kursil püsida Vallo Hannus, Kristjan Press, Ronald Stimmer ja Argo Golberg. On ka teisi, aga nende neljaga on kõnõtraat kõige kuumem. Regulaarsed hooldused aitab nõu ja jõuga ära teha Tartu Ülikooli Kliinikumi Sporditraumatoloogia Keskuse füsioterapeut Tauno Koovit koos oma tiimiga. Hüüdja hääleks kõrbes ei ole ka dr Reedik Pääsuke.

Kui Raju algas sellest, et Andrei Baikov helistas ja küsis: "Noh, teed ära või?", algas minu praegune sportlaskarjäär Lauri Mägi samasugusest telefonikõnest. Koos Lauriga moodustus kiirelt ka esmane sponsorite rivi, kus panid õla alla ja käed rusikasse Lauri Mägi, Marek Mägi, Kristo Song & SKM Haljastus OÜ, Taivar Lumiste, Kristo Kaugija & Päring24.ee, Andri Õun & Reinsalu Auto AS, Metskond OÜ ja Aimar Platais & Keps OÜ.

Aga onu Andu? Ei puudu Andrei Baikov ka sellest loost, liitudes sponsorite tiimiga loetud minutid hiljem :) Veidi hiljem tulid juurde ka Janno Nõmm & Maakapital OÜ ning Plaan OÜ.

Rohujuure tasandil on ettevötmisega toetajana kaasas ka Saaremaa Lihatööstus, sest pole võõras teadmine - kõige tugevamad mehed kasvavad Saaremaa põrsaste ja lihaveiste pealt :) Ning et kõik see liha energiaks kulutada, siis ka Tartu Ülikooli Akadeemiline Spordiklubi ning Martin Plaser & maadluskeskus Korrus3. Samamoodi on abiks Peeter Merivälja & Linna Ekraanid OÜ / Ring FM Media OÜ. Kõige hiljutisem lisa selles nimistus on Värska Vesi AS.

Aga sina?

Egas midagi - tibusid loeme aprillis-mais 2016. Kui tunned, et see teema sind kuidagi puudutas, siis räägi kaasa. Kui näed siin midagi päriselt toimumas ja tahad sponsori-toetajana hoogu juurde anda - ära vaiki ka sel juhul!

Lõpetuseks kiire ülevaade sportlikust vabavõitlusest, pilt selgeks täpselt 3 minutiga: