Hiljutine uurimus näitas, et ainult umbes veerand peamistesse suhkruhaiguse riskirühmadesse kuulujatest teab, et nad võivad haigestuda. Inimesed alahindavad ka tõve tõsidust, kuigi see võib põhjustada pimedaksjäämist, südamehaigust ja surma.

"Selline olukord teeb rahutuks. Uurimistulemused kinnitavad, et paljud inimesed peavad diabeeti kergeks terviserikkeks," ütles Paul Streets, uurimisasutuse Diabetes UK tegevdirektor.

Kui suhkruhaiguse sümptomeid tähele ei panda ja selle ravimisega viivitatakse, siis võib riiki mingil hetkel tabada tõeline haigestumiste laviin, hoiatas Streets.

Uurimus näitas, et alla poolte täiskasvanud brittide teavad, et diabeet võib olla surmav ja vaid veerand on kuulnud, et see võib põhjustada südameatakke ja rabandusi.

Haiguse esmaseid tundemärke - nägemise ähmastumist, kaalukaotust, suurenenud janu - tavaliselt tähele ei panda ja tõbi diagnoositakse alles siis, kui algavad komplikatsioonid, leidsid uurijad.

Meedikute sõnul on suurem oht suhkruhaigusse jääda üle 40 aasta vanustel, kelle perekonnas on seda haigust esinenud, kes on ülekaalulised või kuuluvad mõnda etnilisse vähemusse.