Kolm olümpiat suusatamise valitsemise all

Kui linnamüra õhtuks vaibus, panin mängima plaadi Ryoko Moriyama ja Jaapani laste esitatud ühislauluga „Ashita Koso Kodomotachi” ehk „Kui lapsed maailma valitsevad”, mida nad esitasid Nagano taliolümpia avamispeol. Võõrustajate kummardamiskultuuri ja riisisöömisega kohanemine käis kähku, pisikesest klaasitäiest sakest purju ei jäänud. Kui olümpiamelust sai villand, jalutasin budistliku pühakoja aias. Murdmaasuusatamise võistluspaigas Hakubas oli mõnus olla, sest meie mehed tegid häid sõite. Üks sangareid oli Mika Myllylä, kes sai olümpiavõitu nautida ainult kolm aastat. Siis kärgatas Lahti MM-i dopinguskandaal ja nüüdseks on ta juba manalamees.

Enne Salt Lake City taliolümpiat astus dopingutont ka meie õuele, kui Itaalia proovivõtjad ei märkinud Kristina Šmiguni analüüsiga anumatele tema sugu ja laborandid uurisid seda nagu mehe oma. Lõpuks tuli viga päevavalgele, aga ühele kindlamale soosikule tekitati (teadlikult?) tohutut meelehärmi ja tema ettevalmistus rikuti. Soldier Hollow’ suusaradadel liikusid vägevalt Andrus Veerpalu (kuld ja hõbe) ja Jaak Mae (pronks). Elasime lehemeeste pundiga ühes äärelinnas, kus olümpiatransporti nägi nagu kuuvarjutust. Säästsime tööandja raha, ent olümpialinn jäi sisuliselt nägemata.

Neli aastat hiljem elasime Pragelato suusastaadioni lähedal, buss viis sinna mõne minutiga. Torinosse sõitsin ainult korra. Jalutasin mööda vanalinna ja ostsin Kristina Šmigunile sünnipäevaks lilli. Sinimustvalged lehvisid uhkelt kõrvuti Norra, Rootsi, Itaalia lippudega. Eesti olümpiaturistide südant soojendasid kolm kuldmedalit (Šmigunile kaks, Veerpalule üks) ja nende puhul joodud grappa.

Andrus Nilk


Esimeste olümpiamängude ülisuured ootused

Verinoore 27-aastase poisikesena lähen olümpiamängudele esimest korda. Senine eredaim olümpiamälestus pärineb Torinost, kui Andrus Veerpalu oma teise kulla võitis. Suure perega teleri ees kaasa elades ja juubeldades on mälupilti kinnistunud isa rõõmupisarais nägu, sest ülev hetk tekitas isegi spordikauges mehes suuri tundeid.

Sotšist eestlastel sama ülevaid tundeid oodata pole. Lootus sureb viimasena, kuid pole ka vahest hullu, kui mõni suurvõistlus jääb medalisärata. Kohalikud spordisõbrad ongi liiga uhkeks ja kriitiliseks kasvanud. Elame kaasa ja naudime vaatemängu pingevabamalt. Nii on ka sportlastel endil lihtsam ja mine tea, äkki mõni ületab end tohutult.

Minu isiklikud ootused on loomulikult ülisuured. Tahan ahmida olümpiamängudelt nii palju kui võimalik. Tahan näha, kuidas hulljulged suurelt hüppemäelt alla lendavad, kuidas bobikelgud tohutu kiirusega renni pidi mööda tuhisevad, kuidas Venemaa Aleksandr Ovetškini värava üle juubeldab ja kuidas siiras rõõm sportlase näo vallutab, kui ta esimesena finišijoone ületab. Niisiis tahan kõike, mida varem olen ainult teleekraanilt näinud, näha ja kogeda sealtsamast, mõne meetri kauguselt. Eks näeb, mis elu toob, aga olen väga uhke, et minu esimene olümpia on Sotšis.

Erinevalt kogenud kolleegidest puudub mul võrdlusmoment, kuid mängude ümber toimuvat arvesse võttes ei kahtle ma, et hakkab pulli saama. Ikkagi skandaalseim olümpia läbi aegade. Saab näha, kui mitmele turvamehele tuleb kukrukest tühjendada, kas muinasjutulinna värsketel ehitistel on värv ilusti ära kuivanud ja kuidas peab vastu jõesängi rajatud raudtee või mõni sohu ehitatud spordirajatis. Siis veel muidugi see homoteema ja terrorismioht...

Igatahes, noor mees on põnevil, natuke hirmul, kuid kindel, et läheb vastu senise elu suurimale seiklusele.

Jüri Butšakov


Mis tõmbaks vere käima?

Minu taliolümpiamängude debüüt oli 32-aastasena. Eelmine tsükkel jäi vahele, ikka juhtub. Esimene kondiproov jääb 2006. aastasse. Mäletate ju küll Eesti kolme kulla olümpiat Torinos. Kaheksa aastaga on asjalood tundmatuseni muutunud. Kulda ei paista, ehk terendab mõni üksik esikümnekoht. Selles mõttes on sportlikul ootusel selge vahe sees, kuigi ei saa öelda, et meie sportlaste esinemise vastu huvi ei oleks.

Kindlasti huvitab, kui kõrge lennuga on seljalõikuse kiuste Kaarel Nurmsalu olümpiadebüüt. Vanameistrite Indrek Tobrelutsu ja Roland Lessingu tegevus laskesuusarajal pakub vaieldamatult pinget. Tegelikult on „vanakestel” ju üks olümpia veel varuks, kui arvestada, et 40-aastane olümpiakuulsus Ole Einar Bjørndalen mahub seniajani Norra koondisse. Usun, et murdmaarajal on suuteline välgatama Aivar Rehemaa, kellele Sotši talimängud peaksid vanuse poolest olema parim koht „paugutada”.

Üldises plaanis pakub muidugi kõige rohkem huvi hokiturniir. Pea kõik maailma ässad on kohal ja lätlased pealekauba. Kindlasti tahaks mõnda kohtumist oma silmaga otse mänguhallist vaadata ja miks mitte kas või mõne NHL-i supertähega paar sõna juttu puhuda. See tõmbaks vere vähe kiiremini käima küll, kuigi 40 äsja kukkus ja vasikavaimustust enam ei tunne. Sport ja selle ümber toimuv ei ole elus kõige tähtsam. See on ainult üks osa millestki palju suuremast.

Venemaal peetav olümpia on kindlasti eriline, kuid loodetavasti mitte traagiliste sündmuste poolest. Venemaa maineprojektide puhul, mida spordi suurvõistlused kahtlemata on, raha- ja inimressursiga ei koonerdata. Tundsin seda omal nahal eelmisel suvel, kui olin universiaadil Kaasanis. Vabatahtlike meri, ülimoodsad spordiareenid, ülepaisutatud transpordivõrk ja mida kõike veel. Peaasi, et Venemaa koondise edu ei muudaks medalitabelit sama mõttetuks, kui see oli Kaasanis.

Ivar Jurtšenko


Eesti Päevalehe ja Delfi tiimi ennustused Sotši olümpiaks

1) Mis alalt tuleb eestlaste parim koht ja mitmes see on?

Andrus: Jelena Glebova, 12. koht

Jüri: Jelena Glebova, 13. koht

Ivar: 10. koht laskesuusatamise segateatevõistlusel

2) Kes võidab hokiturniiri?

Andrus: Rootsi

Jüri: Venemaa

Ivar: Venemaa kodus ei võida, võidab Kanada

3) Kes tõuseb olümpiamängude suurimaks sangariks?

Andrus: Marit Bjørgen

Jüri: Aleksandr Ovetškin

Ivar: naistest Marit Bjørgen ja meestest Martin Fourcade

4) Mis riigist saab edukaim medaliriik?

Andrus: Norra

Jüri: USA

Ivar: Venemaa

5) Eesti olümpiadelegatsiooni suurim üllataja?

Andrus: Kalev Ermits

Jüri: Kaarel Nurmsalu ja/või mõni meie kaunitest laskesuusaneidudest

Ivar: Nurmsalu, arvestades tema novembrikuist lõikust – 15. koht