Suusaliidu juhtkonna võiks nüüd jalaraudadesse panna ja rahvale vaatamiseks Raekoja platsile tõsta. Ent kas nemad on suurimad süüdlased?

Siinkohal oleks vaid üks küsimus: kus on Eesti suusatamise järelkasv? Ehk siis millega on meie lugupeetud noortetreenerid aastate jooksul tegelenud.

Nüüd võiks ju hõigata, et oot-oot, meil on ju verinoored Kelly Sildaru ja Tormis Laine ning noor Kristjan Ilves. Ent kõik need kolm talenti on, vabandage väga, pereprojektid, mitte tunnustatud ja tunnustamata treenerite käe alt tulnud toodang.

Üle aasta tagasi sai juttu aetud Jaanus Teppaniga ja jõutud ühisele järeldusele – pole loogiline, et viimase paari kümnendi jooksul on ETV noortesarjast käinud läbi tuhandeid lapsi, kuid nende seas pole ainustki andekat, kes võiks MK-sarjas esikümnesse mahtuda. No ei ole loogiline.

Eelmine põlvkond jõudis Põhjamaade noortevõistlustel poodiumile ja tegi hiljem tiitlivõistlustelgi tulemust, praegu jäädakse norralastest-soomlastest maha kalendriga.

Palun, austatud noortetreenerid, nimetage murdmaasuusataja või kahevõistleja, keda me praegu veel ei tunne, kuid kes võiks võidelda kaheksa aasta pärast medalite nimel.

Olgu siinkohal esitatud väljavõtteid toonasest usutlusest Teppaniga. Kas vahepeal on midagi muutunud?

  • Suusatajad peaksid julgema tunnistada, et ehk tehakse midagi valesti. „Malenupud, millega mängitakse, on kõigil samad – Norral, Soomel, meil. Ainult et kas käigud on õiged?” arutleb Teppan. „Kui sa mängid kogu elu üht avangut, saadki lõpuks mati.”
  • Laagrites ja mägedes käiakse. „Raha taha asi ei jää,” jätkab Teppan. „Rääkisin lätlase Indulis Bikšega. Kodune alaliit eraldab talle 2000 eurot aastas. Tal on kaks paari suuski, mida treener määrib. Ja ta paneb meie omadele aeg-ajalt ära, lõpetas Tour de Ski.”
  • Teppan toob mängu teatrilegend Voldemar Panso, kes on öelnud: tuleb naasta juurte juurde. „2011. aastast veereb vanker allamäge. Loodetakse, et äkki nüüd tuleb. Kust ta tuleb, kui sama rada kõndides on aina kehvemaks läinud? Peaks minema ajas tagasi, leidma hetke, kust langus algas, ja välja selgitama, miks nii juhtus. Tuleb leida allakäigu juured.”
  • „Kaks kümnendit tagasi alustati noorte suusasarja just selleks, et leida noori talente ja neist tippe kasvatada. Alguses jõudis nii mõnigi sellest sarjast MK-tasemele – Aivar Rehemaa, Anti Saarepuu ja Peeter Kümmel olid esimesed –, aga praegu on koondis juba vananev.”
  • Teppani sõnul osales noortesarjas parimail aastail 1000 suusatajat, hiljem pisut vähem, aga ka 700 on kena arv. „Miski on justkui kännu taga kinni,” kurtis ta. „Omal ajal olid erinevad treenerite koolkonnad ja kõik andsid tippe. Miks nüüd ei anna? Ilmselt peaks kokku tulema, suud puhtaks rääkima ja lahendusi otsima.”