Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Juan Antonio Samaranch tegi põhimõttelise otsuse võtta olümpiamängude kavasse maleturniir pärast kohtumist Rahvusvahelise Maleföderatsiooni (FIDE) presidendi, Kalmõkkia liidri Kirsan Iljumžinoviga.

Iljumžinov ütles agentuurile Interfax, et Samaranch oli esile tõstnud “FIDE edusamme male demokratiseerimisel ja tšempionide privileegide kaotamisel. Enne seda, kui Iljumžinov sai FIDE presidendiks, osales maailmameister kohe finaalis, mängides valikturniiri võitjaga.

FIDE president märkis samas, et lõpliku otsuse male võtmise kohta taliolümpiamängude programmi peab kinnitama ROK-i täitevkomitee, kelle istung toimub 15. mail Lausanne’is. Ta avaldas lootust, et male õnnestub “läbi suruda” juba Salt Lake City 2002. aasta taliolümpiale.

Iljumžinovi sõnul on olümpia maleturniiri korraldamise skeem juba kindlaks määratud. Sellest võtavad osa neljaliikmelised meeskonnad ja naiskonnad. Ent vastavalt olümpiakvoodile ei tohi maletajaid olla turniiril ühtekokku üle saja. Enne olümpiamänge korraldatakse valikturniir.