Augustis alustas FA Cup’i — nagu seda kogu maailmas tuntakse — nimel heitlust 736 klubi, tänaseks on alles 64. Tõsi, vaid 20 neist tuli läbi valiksõela, sest Inglismaa kõrg- ja esiliigaklubid liituvad karikasarjaga traditsiooniliselt alles jaanuari algul peetavas kolmandas ringis.

Esmakordselt hooajal 1871/72 peetud Inglismaa karikavõistluste ajalugu on täis üllatusi ja ehkki nn. giant-killerid ehk väikeklubide edulood suuremate vastu on vähenenud, toob iga hooaeg midagi põnevat. Karikavõitu kaitseb Arsenal, kes alistas mullu finaalis Aston Villa 4:0 ja teist aastat järjest karika Londonisse jättis.

Karikakaitsja Arsenal kodus Sunderlandi vastu

Karikakaitsja ja Inglismaa liigaliider alustab teekonda laupäeval ja loosi tahtel saadi vastaseks teine kõrgliiga klubi, Sunderland. Meeskonnad kohtusid alles kuu aega tagasi ja ka siis Emiratesi staadionil kui Arsenal 3:1 võidu sai. Mart Poomi endiste koduklubide viimasest seitsmest omavahelisest liigamängust on põhja-londonlased võitnud viis ja viigistanud kaks.

Karikamängu puhul pakub kindlasti põnevat taustateadmist, et viimane Sunderlandi võit Arsenali üle pärineb veebruarist 2012, kui vastased just Inglismaa karikasarjast 2:0 eduga välja lülitati! Siis mängiti Kirde-Inglismaa klubi kodustaadionil ja otsides ajaloost Sunderlandi viimast võitu Londonis, tuli ajas üle 30 aasta tagasi minna.

Koefitsiendid räägivad selget keelt — koduvõit 1.20, viik 6.50 ja külaliste edu 13.00. Muidugi jääb alati õhku küsimus, kui tugeva meeskonna saadab platsile Arsenal, eriti arvestades meeskonna vigastusterohkust. Kaks aastat järjest karikavõitu maitsnud Arsene Wenger sooviks kindlasti kolmandatki, aga liiga jääb kahtlemata prioriteediks.

Man City sõidab külla Norwichile

Teinegi Inglismaa liiga esikolmikusse kuuluv klubi mängib laupäeval ja nagu Arsenalgi, liigakaaslase vastu. Manchester City sõidab külla Norwich Cityle, keda oktoobrikuus koduplatsil Yaya Toure eelviimase minuti penalti abiga vaid 2:1 võideti. Norwichi võidukoefitsient on 5.30, viigi puhul 4.00 ja külaliste võit 1.60.

Kolmapäevaõhtune kaotus liigakarika poolfinaali avamängus Evertonile ei mõjunud kindlasti hästi City vaimule, aga kui midagi on Manuel Pellegrini juhendatav meeskond viimastel aastatel tõestanud, siis just võitlus- ja meeskonnavaimu olemasolu. Norwich pole kodus kaotanud juba viis mängu järjest, kaks viimast võideti taga nulli hoides, nii et Manchesteri klubil saab raske olema.

Veel üks laupäevane mäng tasub mainimist lihtsalt tõsiasja tõttu, et ainus nelja täisprofessionaalse liiga väljastpoolt tulev klubi ehk Eastleigh FC võtab kodus vastu esiliiga tabeli põhjas paikneva Bolton Wanderersi. Inglismaa viiendal liigatasemel, National League’is mängiva Eastleigh’ võidukoefitsient on 3.25, Boltonil 2.10 ja viigil 3.40.

Pühapäevane maiuspala Londonis

Inglismaa karikasari pakub pühapäeval aga tõelise maiuspala, kui White Hart Lane’i staadionil lähevad vastamisi kõrgliiga hetke neljas ja teine meeskond. Tottenham Hotspur võõrustab Leicester City’t ja on koefitsientide alusel isegi üllatavalt suur soosik — Spursi võit 1.65, viik 3.80 ja Leicester võit 5.25.

Miks üllatavalt? Jah, Spurs mängib kodus, aga näiteks mullu kohtusid meeskonnad jaanuaris karikasarja 4. ringis, just Londonis ja Leicester alistas vastased 2:1. Käimasoleva hooaja esimeses liigamängus tehti Leicesteris 1:1 viik. Huvitav on muidugi ka tõsiasi, et juba kolmapäeval mängivad meeskonnad uuesti ja samal staadionil Premier League’i kohtumise!

Viimast peavad kindlasti silmas ka peatreenerid Mauricio Pocchetino ja Claudio Ranieri, ent kuidas see nende pühapäevast koosseisuvalikut mõjutab, on võimatu ennustada. Leicester peab üles leidma väravasoone, sest juba kolm liigamängu pole palli vastaste võrku suudetud saata. Kui ennustada, et seda ei juhtu ka pühapäeval, siis külalismeeskonna “alla 0,5 värava” koefitsient on 2.40.