12 aasta taguse finaali võttis luubi alla ka leedukeelne Delfi. Intervjueeritavateks olid 1992. aastast rahvuskoondise massöörina tegutsev Juozas Petkevicius ning Gintaras Krapikas, kes nii 2003. aastal kui tänavu leedukate abitreeneri rollis olnud.

2003. aasta kullamängust rääkides tuuakse alustuseks välja, et toonasest Leedu koondisest täna enam keegi koosseisu ei kuulu.

Hispaanlastel on aga rivis veel Felipe Reyes ning Pau Gasol. Neist viimane - Gasol - kirjutas 2003. aasta finaalis enda saldole tervelt 36 punkti ja 12 lauapalli.

Leedukad leiavad, et säärase erinevuse põhjus on proosaline - Leedu kuldne koondis oligi vanem ning hetkel on suurem osa toonasest meeskonnast juba üle 35 aasta vana. Sellises vanuses on paljud juba karjääri lõpetanud või mängivad viimaseid hooaegu koduses liigas.

"Selliseid võimalusi tekib elus väga harva"

"2003. aasta meeskond oli Leedu läbi aegade tugevaim. Antanas Sireika (toonase peatreeneri) juhendamise stiil oli tiimile väga sobiv. Ta suutis kõigist maksimumi välja võtta ning ka meeskonna tervikuna väga kaunilt mängima panna," lausub Krapikas, kes klubihooajal Kaunase Žalgirise peatreenerina tegutseb.

Leedu koondise sümboli või ka maskoti rolli kandev Petkevicius täiendab teda: "Edu valem oli see, et me ise oma võitu uskusime."

Krapikas lisab veel, et kuigi tänavusel EM-il on Leedu juba palju saavutanud, ei tohi nad sellega rahulduda. "Oleme väga kaugele jõudnud ning finaalikohaga ka olümpiapileti taganud. Aga me ei tohi veel sellega rahulduda," vihjas abitreener 2013. aasta finaalile, kus Leedu Prantsusmaale 66:80 alla jäi.

"Muidugi ei ole me favoriidid, kuid näitasime juba play-offides, kuivõrd hästi me mängida võime. Täna ei ole meil enam midagi kaotada, aga võita tervelt Euroopa meistritiitel. Loodan, et poisid usuvad enda võitu - võimalusi niivõrd suurele auhinnale mängida tekib elus väga harva!" lõpetas Krapikas.

Leedu - Hispaania kohtumine algab täna kell 20.00. Otsepilt on nähtav nii Viasat Sport Balticu kui TV6 vahendusel.