FC TVMK Tallinn — JK Trans Narva

Kohtunikebrigaad mängul on Kristo Tohver, Jaanus Mutli ja Allan Ilves. Kummalgi meeskonnal mängukeeluga mängijaid ei ole.

FC TVMK peatreener Sergei Ratnikov kummutas kuuldusi, nagu ei oleks mängijatel piisavalt motivatsiooni UEFA Cupi koha eest võitlemiseks. “Ma ei saa sellega kuidagi nõustuda. Kui riigi karika võitmine ei ole mängijatele piisav motivatsioon, siis ei ole tegemist professionaalse suhtumisega. Meil on võimalus finaali jõudmiseks ja see tuleb ära kasutada.”

“Ülesanne on selge — tuleb võita kaheväravalise vahega. See ei ole kerge, aga miks ta peakski kerge olema ja teiseks oleme sellega korduvalt hakkama saanud,” ei ole ka ründaja Ingemar Teever hoolimata avamängus saadud kaotusest meeskonda lööduks tunnistanud.

“Meeskond peab alati püüdma hästi mängida. Võidab tugevaim,” teadis JK Transi juhendaja Tõnu Eapost. Väravavaht Vitas Mališauskas lisas: “Muidugi tahaksime võita, karikafinaalis mängida oleks suurepärane.”

Huvitavaid fakte:
· Avamängus oli koduväljakul edukam Trans, kes lõi TVMKd 4-2. Maksim Gruznov tegi kübaratriki (3, 44, 47), Aleksandr Tarassenkov lisas ühe värava (76). TVMK väravad lõid Ingemar Teever (21) ja Eduard Sarajev (75).
· Transi senine karikateekond: võõrsil Tallinna JK Dünamo 3-2 (Anton Sereda, Gruznov, Dmitri Yakovlev) kodus FC Valga 3-1 (Gruznov, Tarassenkov, Rait Kuusk ov.) võõrsil FC Valga 3-0 (Viktor Alonen, Aleksandr Kulik, Aleksei Gorškov) kodus Tallinna FC TVMK 4-2 (Gruznov 3, Tarassenkov)
· TVMK kohtumised 2003/04 karikasarjas: võõrsil Tallinna F.C.A. Estel 4-0 (Andrei Krõlov, Anton Paitsev, Teever, Liivo Leetma) kodus FC Kuressaare 3-0 (Egidijus Juška 2, Krõlov) võõrsil FC Kuressaare 10-2 (Tarmo Neemelo 4, Teever 2, Maksim Kisseljov, Andrei Kostin, Krõlov, Veiko Tasa ov.) võõrsil Narva JK Trans 2-4 (Teever, Sarajev)
· Pärast poolfinaali avakohtumist jõudsid mõlemad klubid pidada kaks Meistriliiga mängu. TVMK alistas võõrsil FC Valga 5-2 ja kodus Viljandi Tuleviku 3-1 ning Trans kaotas kodus Florale 2-0 ja alistas võõrsil Tartu JK Merkuuri sama tulemusega.
· Eesti karikavõistlustel on mõlemad klubid suhteliselt edukad, TVMK võitis Tallinna Nikoli nime all karika 1993. aastal ning kordas edu täpselt 10 aastat hiljem ehk siis mullu. Lisaks oldi korra — 1995 — finaalis kaotajaks pooleks (siis Lantana-Marlekori nime all). Trans üllatas karikavõiduga 2001. aastal, kui Oleg Kurotškini lisaajal löödud väravast alistati Tallinna FC Flora. 1994. aastal kaotas Trans finaalis Tallinna FC Normale.
· Need kaks klubi “toodavad” aga ilmselt ühe pikema rivi omavahelisi kohtumisi, mis Eestis võimalik, sest viimase 13 aasta jooksul on ametlikes kohtumistes (meistri- ja karikavõistlused) mängitud 52 (!) korda.
· Viimase võiduga Trans küll kaunistas veidi numbreid, ent statistika räägib siiski kolmapäevase kodumeeskonna kasuks: 52=28+12+12, väravate vahe 97-59. Koduväljakulgi on TVMK selgelt parem olnud: 26=14+7+5, väravate vahe 56-30.
· Poolfinaali esimese kohtumise võit oli Transile esimeseks karikavõistluste võiduks TVMK üle normaalajal. Korra varem võitis Trans penaltiseerias.
· Avamängu võiduga tekkis Transil hea võimalus revanšeerida mullune kaotus, sest ka 2003. aasta karikasarjas kohtusid klubid just poolfinaalis. Siis jäi TVMK kahe mängu kokkuvõttes napilt peale (2-2 ja 2-1).
· Trans pole TVMKd viimaste väljakul võitnud juba seitsmes viimases ametlikus kohtumises, ent kolmapäeval pole seda tingimata vajagi, sest ka näiteks üheväravaline kaotus viiks narvalased finaali.
· Vastamisi saavad ka tänavuse karikasarja kaks parimat väravakütti, sest nii TVMK keskkaitsja-ründaja Tarmo Neemelo kui Transi Maksim Gruznov on löönud 5 väravat, Neemelo sealjuures ühe FC Kuressaare kasuks.
· Trans on kaks korda varem Eesti karikavõistluste ajaloos — 1993/94 ja 1994/95 — välja lülitanud karikakaitsja, kuid pole ise selle tulemusena karikat võitnud.
· Oleg Kurotškin tuleb mängule päev vanemana, sest teisipäeval tähistab Transi kaitse tugisammas 33.sünnipäeva.

FC Flora Tallinn — FC Levadia Tallinn

Kohtunikebrigaad mängul on Hannes Kaasik, Dmitri Vinogradov ja Valeri Vinogradov. Kummalgi meeskonnal mängukeeluga mängijaid ei ole.

“Saab olema väga raske mäng, n.ö. mission impossible,” konstateeris Arno Pijpers. “Peame võitma kolme või enama väravaga. Loomulikult teeme kõik endast oleneva ja üritame saada meile vajaliku tulemuse.”

“Et meil on selline seis, kus kaotada pole midagi, peame võtma riski ja minema võidu peale välja,” sõnas FC Flora poolkaitsja Meelis Rooba.

“Tuleb väga raske kohtumine,” arvas ka FC Levadia abitreener Igor Prins. “FC Flora rõhub kindlasti rünnakule, see omakorda annab ka meile rohkem võimalusi skoori teha. Kui meie kaitseliin vastaste survele vastu peab, siis peaks FC Levadiale tee finaali avatud olema.”

Ründaja Argo Arbeiter leidis, et esimeses mängus kätte võideldud 5:2 edumaa on tõenäoliselt finaalipääsuks piisav, kuid meeskond ei jää vaid sellele lootma. “Peame kaitses kindlalt mängima, keskvälja kontrolli alla saama ja oma väravavõimalused realiseerima. Väljakule minnes unustame üldskoori ja üritame kordusmängu võita.”

Huvitavaid fakte:
· Poolfinaali avakohtumises alistas Levadia koduväljakul Flora 5-2 (2-1). Argo Arbeiter lõi kaks (24, 48) ning Konstantin Vassiljev (39), Konstantin Nahk (59) ja Vitali Leitan (67) kõik ühe värava. Mõlemad Flora väravad läksid Vjatšeslav Zahovaiko arvele.
· Levadia senine teekond karikavõistlustel näeb välja järgmine: võõrsil Pärnu JK Tervis 2-0 (väravad: Maksim Rõtškov 2) kodus Alutaguse FC Lootus 3-0 (Vladimir Voskoboinikov, Vassiljev, Dmitri Kruglov) võõrsil Alutaguse FC Lootus 3-0 (Vassiljev 2, Voskoboinikov) kodus Tallinna FC Flora 5-2 (Arbeiter 2, Vassiljev, Nahk, Leitan)
· Flora senised kohtumised 2003/04 karikasarjas: võõrsil Tartu JK Tammeka 9-1 (Tor Henning Hamre 3, Kert Haavistu 2, Meelis Rooba 2, Taavi Rähn, Zahovaiko) kodus Tallinna FC Levadia-2 3-0 (Jarmo Ahjupera 2, Kristen Viikmäe) võõrsil Tallinna FC Levadia-2 4-1 (Aleksander Saharov 2, Joel Lindpere, Zahovaiko) võõrsil Tallinna FC Levadia 2-5 (Zahovaiko 2)
· Pärast poolfinaali esimest poolt, mängisid mõlemad klubid kaks Meistriliiga kohtumist ning olid kaks korda võidukad — Flora alistas Narva JK Transi 2-0 ja Alutaguse FC Lootuse 6-0 ning Levadia Tartu JK Merkuuri 6-0 ja Viljandi JK Tuleviku 3-0.

· Levadia ja Flora on varemgi kahel korral Eesti karikavõistluste poolfinaalis vastakuti seisnud. 1999. aastal jäi kahe mängu kokkuvõttes peale Levadia (1-1 ja 3-2) ning 2001. aastal Flora (2-0 ja 2-1).
· Mõlemad klubid on kahekordsed Eesti karikavõitjad — Flora 1995 ja 1998, Levadia 1999 ja 2000. Kaotajana on finaalist lahkutud vastavalt kahel ja ühel korral. Mõlemas oma klubi karikavõidus olid osalised Martin Reim ja Marko Kristal Flora poolel ning Konstantin Nahk ja tänane mängiv abitreener Igor Prins Levadia poolel.
Kogemustest, kuidas karikamängudes mängida, kummagi klubi palluritel kindlasti puudu ei tule. Ainuüksi Levadia ridades on hetkel 10 mängijat, kel juba Eesti karikavõit teenistuslehel olemas.
· Tänavused omavahelised vastasseisud räägivad Levadia kasuks, sest ka 14. märtsi liigamängus võttis Levadia 2-0 võidu. Väravad lõid siis Konstantin Vassiljev ja Marius Dovydenas.
Ajalugu näitab aga, et enam palju võrdsemalt kui need kaks klubi ei saa omavahel mängida. Kõikide ametlike mängude (Meistriliiga, karikavõistlused, Superkarikas) statistika Levadia poolelt vaadatuna: 27=11+5+11, väravate vahe 42-36.
· Kodus pole Flora sugugi edukam kui võõrsil: 13=6+0+7, väravate vahe 18-21. Sealjuures tuleb tähele panna, et Flora kaotas viis esimest omavahelist kodumängu ja veel kunagi pole Flora ja Levadia vahelistes kohtumistes Flora väljakul viiki mängitud!
· Kaks päeva peale karika poolfinaali tähistab Flora kogenuim mängumees Martin Reim oma 33. sünnipäeva.

Intervjuud: EJL; “Huvitavaid fakte”: ML Agentuur