"Enne seda otsust oli juba näha, et nad lükkavad otsustamise rahvusvahelistele föderatsioonidele. Üllatas vaid ROK-i üldine hoiak jätta nii erakordselt dopinguga patustanud riik karistuseta, vaid lähtuda vaid sportlastest. Neil oli võimalus osutada, et nii need asjad ei käi, aga nad jätsid selle tegemata," rääkis Port Delfile ja Eesti Päevalehele.

Port arvab, et tänane otsus jätta Venemaa olümpiakoondis kollektiivkaristuseta oli tugevalt mõjutatud erinevatest poliitilistest hoovustest.

"Rahvusvaheline olümpiakomitee on tugevate poliitiliste tuulte käes. Teine põhjus peitub kindlasti erinevates õiguslikes nõuannetes. See oli igal juhul unikaalne juhtum, mille puhuks pole tehtud reegleid. Igatepidi oleksid tekkinud õiguslikud vaidlused, mis nüüd lükati sujuvalt rahvusvaheliste spordialaliitude õlule. Tundub, et ROK on pigem poliitiline kui spordiorganisatsioon," lisas Port.

Siiski usub Port, et pärast Rio olümpiamänge hakkavad spordialaliidud mõtlema, kuidas saaks tulevikus dopingust läbi imbunud riike karmimalt karistada.

"ROK-i teatest võib välja lugeda soovituse spordialaliitudele, et nad hakkaksid sätestama reegleid, mis lubavad tulevikus kogu riigi keelustamist. Kogu see protsess pole siiski veel lõppenud. Paraolümpiakomitee juba algatas Venemaa suhtes täiskeelustamise protsessi. Saab olema huvitav näha, mida nemad lõpuks otsustavad."

Praegu on Venemaa eelülesandmise põhjal Rio olümpiale saatmas üle 370 sportlase. Port ennustab, et tegelikult suudavad oma puhtust tõestada alla 100 sportlase. "Kuna nii lühikese etteteatamisajaga ei ole võimalik kõik nõutud protseduurid läbida, on neil lihtsam minna keelamise teed. Küsimus on selles, kas sportlast on piisavalt palju väljaspool Venemaad kontrollitud ning sellele on lihtsam vastata "ei"," lausus Port.