Vähemalt üks, aga võimalik, et isegi koguni neli tiimi võivad veerandfinaalikoha tagada sel nädalal. FIBA Euroliiga 12. voor on jaotatud kolmele päevale — üks kohtumine peetakse juba kolmapäeval, kolm päev hiljem ja reedeks jääb neli mängu.

Baskide ja katalaanide vastasseis

Juba kolmapäeva õhtul avab 12. vooru kuum derby, kus baskide Vitoria Laboral Kutxa (võidud-kaotused 7-4) võõrustab katalaanide FC Barcelonat (6-5). Meeskonnad on F-vahegrupis hetkel teisel-kolmandal kohal, aga et grupitabel on väga tihe, siis on võidul kulla hind. Tõsi, Laboral Kutxa võib kindlustada edasipääsu kui CSKA ja Madridi Real järgmistel päevadel oma kohtumised võidavad.

Paf-i koefitsientide alusel võib öelda, et sõna kõige otsesemas mõttes on võitjat raske ennustada — mõlema klubi võidukoefitsient on 1.91! Jaanuari lõpul Barcelonas sai Laboral Kutxa 81:78 võidu lisaajal, peamiselt tänu Ioannis Bourousise 28-le punktile. Euroliigas kohtuvad meeskonnad 12. korda ja võitudega 6:5 on peal Barcelona, sealhulgas on võidetud kolm viimast Vitorias peetud mängu.

Nädalavahetusel sai Hispaania liiga liider Barcelona jagu Murcia UCAM-ist 77:71, samas kui Laboral Kutxa jäi just kodusaalis hävitavalt alla Malaga Unicajale 56:83. Tasub siiski meeles pidada, et Euroliigas on Barca viimasest seitsmest võõrsilmängust saanud vaid ühe võidu, samas kui Laboral Kutxa tänavuse hooaja kodusaldo on 9 võitu ja 1 kaotus!

Neljapäeval pääseb kaheksa hulka vähemalt üks uustulnuk

Tõeline play-off ja samas ka ajalooline Euroliiga mäng peetakse neljapäeval Krasnodaris, kus kohalik Lokomotiv Kuban (7-4) võõrustab E-vahegrupis Belgradi Crvena Zvezda’d (7-4) ning kohtumise võitja kindlustab koha veerandfinaalis. Ajaloohõngu lisab siia tõsiasi, et kumbki klubi pole varem Euroliigas kaheksa parema hulka pääsenud.

Venemaa klubi on koefitsientide põhjal suursoosik — numbrid on kodumeeskonnal 1.20 ja Serbia klubil 4.70. Huvitav on teada ka, et kui Istanbuli Anadolu Efes kaotab reedel kodus Unicajale, siis saab play-off koha ka Krasnodari-mängu kaotaja. Jaanuari lõpul kodusaalis sai CZ üllatavalt kindla 80:66 võidu. Toonast kohtumist teenindas muide ühe vilemehena ka eestlane Aare Halliko.

Viimased kaks Euroliiga vooru on meeskondadel vastupidistes suundades läinud — Lokomotiv Kuban sai kaks kaotust, Crvena Zvezda kaks võitu. VTB Ühisliigas oli Lokomotiv Kuban hiljuti raskustes isegi BC Kalev/Cramoga, jäädes vaid 71:67 peale. Statistikat vaadates võiks meeles hoida, et krasnodarlased on Euroliiga parima kaitsega — kodusaalis hoitakse vastased keskmiselt 64 punkti peal!

Mulluse finaali kordusetendus Pireuses

Reedeks on Euroliiga küpsetanud samuti kena maiuspala — mulluse finaali kordusetenduse Pireuse Olympiacose (5-6) ja Madridi Reali (6-5) vahel! F-vahegrupis on tiimid hetkel vastavalt kuuendal ja neljandal kohal, nii et võit kuluks marjaks ära mõlemale. Kahe peale viimasest neljast Euroliiga hooajast kolm võitnud klubid kohtusid jaanuari lõpul Hispaania pealinnas ja siis jäi peale Real 84:72.

Pafi-koefitsiendid eelistavad reedese mängu eel õige napilt võõrustajaid — Olympiacose võidukoefitsient on 1.72 ja vastastel 2.15. Põhjust annavad kindlasti tõsiasjad, et Real pole Pireuse kodusaalis võitu maitsnud juba enam kui kümme aastat ning, et puna-valge-triibuliste kodusaldo tänavuse hooaja Euroliigas on 8-2.

Real on Hispaania liigas kolmandal astmel, ent nädalavahetusel kaotati 11. kohal paiknevale Tenerife Iberostarile 84:93. Viimases Euroliiga-mängus jäädi samuti võõrsil alla FC Barcelonale 65:72. Huvitav, et mõlemas mängus läks Realil üks veerandaeg täielikult “aja taha“ — Barcale häviti esimesed kümme minutit 4:25 ja Iberostariga mängides teine veerandaeg 18:33. Kreeka klubil oli lihtsam koduliiga voor — Nea Kifisia alistati 97:59, sealjuures kolmas veerandaeg lõppes 21:0!