Kui Rock liitus liigaga päras FIBA Europe Cupist väljalangemist ning kohtub esialgu Kasahstani klubi Atõrau Barsõga, siis teised neli pidid eelnevalt läbima ka alagrupiturniiri. Põhiturniiril 2 võitu ja 10 kaotust teeninud Pärnu Sadam sai seeläbi viimase 16. asetuse ning peab kohtuma kahe viimase hooaja meistri Šiauliaiga.

Suvepealinlaste juhendaja Heiko Rannula tõdeb, et vastane on küll tugev, kuid niisama kindlasti midagi andma ei minda. "Eks seal tipus väga suurt vahet polekski olnud, kes vastu tulevad. Kõik on kõvad meeskonnad ja lihtne kellegi vastu ei ole. Šiauliail on muidugi tuttav mees [Domagoj] Bubalo, samuti on neil head ameeriklased."

Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber tunnistab, et temale on tänavune Balti liiga ülesehitus kerge pettumuse valmistanud. "Playoff-playoffiks - Liepajaga tänavu juba kaks korda kohtusime ja kaotasime, aga kindlasti on nad mängitavad. Meil siin hiljuti olid [Mario] Paiste ja [Brandon] Goode viirusega kimpus, samuti sai [Reinis] Strupovics toidumürgituse - et nemad peaks nüüd taas rivis olema ja küll me lahingu suudame anda. Algul proovime kõvasti kodus mängida ja eks siis näis, mis võõral väljakul teha annab."

Ega keegi neid bussireise ja hotelle ju sinu eest kinni ei maksa
Andres Sõber, Rakvere Tarva peatreener

Ta lisab: "Aga tead mis mulle ei meeldi, on see, et siin neid alagrupiturniiri mänge muudkui uha ja reisi edasi-tagasi. Samal ajal ei tea, mis koht üldse edasipääsu tagab. Siin mõned Läti-Leedu "turneed" on ju nii, et sõida 8 tundi bussiga, mängi mäng ära, maga ja reisi veel 4 tundi edasi ja mängi ka teine kohtumine ära. Eks reisida ikka spordis tuleb, aga see on kohati ikka väga kurnav."

"Muidugi oleks see formaat "söödavam", kui oleks noori Eesti poisse, kellele mänguaega anda, aga neid meil ka tänavu väga pole. Seega ta ongi tihti pigem tüütu kohustus ja kulu olnud. Kohati tekib tunne, et see on paras bullshit ja midagi juurde ei anna. Ega liiga neid hotelle ja bussireise ju sinu eest kinni ei maksa - ikka peab klubi ise investeerima. Ma päris ausalt nüüd tõsiselt kaalun, kas järgmine aasta sellest asjast osa võtta või mitte," põrutab Sõber.

Avis Rapla peatreener Aivar Kuusmaa ning TLÜ/Kalevi treener Raido Roos nõustuvad, et kui liiga mingid reisikulud kompenseeriks, oleks asi tõepoolest lihtsam. Laiemas plaanis näevad nad Balti liigat aga hea arengukohana.

"Minu mängijad küll väga soovivad seda sarja mängida. Hea on ju lätlaste ja leedukatega mõõtu võtta," alustab Kuusmaa, kel tuleb edasipääsu jahtida B-alagrupi 3. tiimi Jekabpilsi vastu. "Üks asi on muidugi see, et päris suurklubid - Žalgiris, Lietuvos Rytas, Riia VEF jne - turniirist osa ei võta, aga keskmike jaoks on ta väga hea mõõdupuu, kus võimalik ka midagi saavutada."

Eesti klubidele on ta kindlasti oluline. Saavad mängijad ju end näidata Leedu ja Läti klubidele
Raido Roos toob välja veel ühe olulise punkti: "Eesti klubidele on ta kindlasti oluline. Saavad mängijad ju end näidata Leedu ja Läti klubidele ning kindlasti on heade esitustega võimalik ka mõnele meeskonnale silma jääda. Et kui Leedust Eestisse ehk ei trügita, siis Eestist Leetu küll ja siin mitmed viimased üleminekud seda ka tõestanud on. Usun, et siin ongi oma roll just Balti liigal."

"Samuti saad sa harjutada mängu erinevate stiilide vastu. Kasvõi meie järgmine vastane Valmiera. Korra suutsime neid punktiga võita, aga üldiselt on see väga hea meeskond, kus kõik 5 mängijat võivad kaugelt tabada. Sääraste tiimide vastu mängimine on hea kogemus ja karastus," lisab Roos lõpetuseks.

Kõik kaheksandikfinaalid:

Šiauliai - Pärnu Sadam
TÜ/Rock - Atõrau Barsõ
Pieno Zvaigzdes - Riia Barons
Vytautas - Nevežis
Lietkabelis - Jurmala/Fenikss
Valmiera/ORDO - TLÜ/Kalev
Liepaja/Triobet - Rakvere Tarvas
Jekabpils - AVIS Rapla

Playoff paarid näevad välja sellised