Loodus Eestimaal on väga ilus ja mõnusaid järvesid, kus triatlone korraldada, leidub paljudes Eestimaa looduskaunites kohtades. Tore, et neis paigus leidub ka inimesi, kes tahavad ja suudavad enda õlule võtta nii keerulise võistluse, kui seda on triatlon, korraldamise.

Sel suvel on triatleedid käinud endi hulgast parimaid välja selgitamas Tartumaal Mellistes, Väinjärvel, Pühajärvel, Kosel (ujumisega Pirita jões) , Viitnal, Elvas , Pärnus, Paides , Võrus Kubija järve ümbruses, Lääne-Virumaal Uljaste ja Tudu järvede ääres, Kõrvemaal Valgehobusemäel, Ardus Paunküla veehoidla ümbruses.

Traditsiooniks on saanud, et triatlonivõistlustel pakutakse võistlemisvõimalusi väikestest lastest veteranideni. Kui lapsed ujuvad 100m, sõidavad rattaga 5km ja jooksevad 1km, siis täiskasvanute distantsid on varieerunud sprindist (0,75-20-5) poolpika distantsini (1,9-90-21).

“Tänavused triatlonivõistlused on jäänud silma oma ladusa korralduse ja rikkalike auhindade poolest. Korraldajate poolt on alati meeles peetud kõikide vanusekategooriate parimaid. Et triatlonist on Eestimaal saanud peresport, iseloomustab triatlonirahvast suur kokkukuulumistunne. Iseloomulik on see, et triatlonitreeneriteks on ennast koolitanud muu põhitöö kõrvalt mitmed tublid pereisad ja -emad , kes enda triatlonirajalt saadud kogemusi ka oma ja teiste lastele edasi soovivad anda,” sõnas Tiina Pallas ETL-i peasekretär.

“22. augustil toimunud triatlonitreenerite kutseeksamil omistati triatlonitreeneri kutse lisaks juba varem eksami sooritanud Eesti koondise peatreenerile Jüri Käenile ja Tabasalu Triatloniklubi treenerile Lembit Pallasele ka Dea Ojale, Rutt Metsale, Anu Taveterile, Urmas Utarile, Rain Tulbile, Margus Tammele ning Andres Hiiemäele. Loodame väga, et koolitustöö treeneritega kannab peagi vilja ja nende töö tulemusena kasvab ka treeninggruppide arv ja sportlaste tase. Praegu on Eestis tegutsevaid triatloniklubisid 15. Saavutusspordi poole pealt saame me praegu rääkida 5 mehest: Marko Albertist, Ain-Alar Juhansonist, Raimo Raudsepast, Priit Ailtist ja Margus Tammest. Meie naiste parimal Anu Taveteril kahjuks kodune konkurents puudub,” lisas Tiina Pallas.

Oma esimesed rahvusvahelised kogemused Euroopa meistrivõistlustelt said sel aastal nii meie neidude noortekoondis kosseisus Kärt Kokk, Terje Trasberg, Helen Schmidt (saavutasid võistkondliku 10. koha) kui ka juunioride noormeeste koondis kosseisus Pirmin Tamm, Kirill Kotšegarov ja Robert Pallas (18. koht). Kuigi väliujumistega kodune triatlonihooaeg on selleks aastaks lõppenud, jätkub põnevust rahvusvahelisel tasemel veel küllaga.

Juba 11. septembril asub stardijoonele poolpikal distantsil Inglismaal Longleatis meie selle aasta kesk- ja olümpiadistantsi Eesti meister Raimo Raudsepp, 17. septembril stardib maailmameistrivõistlustel Jaapanis Gamagoris meie esitriatleet Marko Albert ja 15. oktoobril Hawail teeb oma selle aasta tähtsaima võistluse täispika triatloni esinumber Ain-Alar Juhanson.

Kodune võistlushooaeg jätkub aga duatlonivõistlustega. Duatloni karikasarja järgmised etapid toimuvad 10. septembril Tabasalus, 17. septembril Eesti meistrivõistlustega Rakveres ja 1. oktoobril Saaremaal.