Nagu mäesuusatamises Vonnist, nii tuntakse lühirajauisutamises puudust eelmiste olümpiate suurkujust Apolo Anton Ohnost. Ta võitis kaheksa medalit, ent peamine, et just Ohno tõi eurooplase silma jaoks veidrale spordialale uhkeid rahvusvahelisi skandaale!

Esimese kulla sai Ohno 2002. aastal Salt Lake City 1500 meetris nii. Kõigepealt ületas lõpujoone korealane, Nagano olümpiavõitja Dong Sung Kim. Too liugles lipuga auringile, kuid seejärel teatasid ameeriklased, et Kim olevat võõrustajate liidrit Ohnot seganud, ja kuld vahetaski omanikku, Kim diskvalifitseeriti hoopis. Juhtunut pressis lahates arvasid asjatundjad, et pigem oli süüdi Ohno ise, aga Korea delegatsiooni juhtide võitlus oma atleedi õiguste eest ei viinud kuhugi.

Tollal 19-aastane Ohno tõusis kauaks ameeriklaste lemmikuks ja langes samas korealaste igaveseks vaenlaseks. Äsja 22-seks saanud Kim lõpetas spordikarjääri, Ohno marssis uhkelt edasi.

Vancouveri 1500 m võitu pole kaitsmas Jung Su Leed, ent vaevalt see Korea meeskonda oluliselt nõrgestab. Vahepeal välja mängitud neli lühirajasõidu absoluutse maailmameistri tiitlit on läinud eri meestele, keda seob kodumaa: Lõuna-Korea. Viimati oli Debrecenis parim Da Woon Sin, võttes kulla ka 1500 meetris. Meistrit võiks ju favoriidiks pidada, ent tal pole sel talvel MK-auhindu. Suursarjas juhib meie vaadeldavat distantsi hoopis Vancouveri kahekordne kuld Charles Hamelin Kanadast.

Viasat Balticu olümpiaprogrammi vaata siit.